Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Η μέρα που διαλύθηκαν οι Beatles - από την "Ελευθεροτυπία"(10-4-2010)

  

  • 1970: "Τα σκαθάρια" δεν θα ξανατραγουδήσουν μαζί πια!


  Το 1970 ήταν η χρονιά που το "Let it be" έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του διασημότερου γκρουπ στην ιστορία της μουσικής. Σαν σήμερα, ακριβώς σαράντα χρόνια πριν (10/4/1970), ο Πολ Μακ Κάρτνεϊ ανακοίνωνε δημόσια την αποχώρησή του από το συγκρότημα και την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού του δίσκου. Τον Δεκέμβριο του 1970 άσκησε αγωγή κατά των υπολοίπων Beatles για να πάψουν να χρησιμοποιούν το όνομα του συγκροτήματος σε δίσκους και σε συναυλίες. Μετά από 5 χρόνων δικαστική διαμάχη το συγκρότημα διαλύθηκε και τυπικά.


·        THE BEATLES

     Το διασημότερο γκρουπ στην ιστορία της μουσικής που καθιέρωσε την ποπ μουσική ως αυτόνομη και ξεχωριστή μορφή μουσικής και τέχνης.
     Σχηματίστηκαν στο Λίβερπουλ της Αγγλίας το 1959 με αρχική τους σύνθεση τους John Lennon (rhythm κιθάρα), Paul McCartney (μπάσο), George Harrison (lead κιθάρα), Pete Best (τύμπανα). Το 1962 στη θέση του τελευταίου στρατολόγησαν τον  Ringo Starr που έμεινε μαζί τους μέχρι το τέλος.
     Ήταν το πρώτο συγκρότημα που εμφάνισε δικές του μουσικές συνθέσεις· μέχρι τότε τα συγκροτήματα απλώς τραγουδούσαν συνθέσεις άλλων. Στην αρχή των εμφανίσεών τους άλλωστε αυτό έκαναν και οι Beatles, έπαιζαν συνθέσεις ροκ ‘ν’ ρολ και μπλουζ του Chuck Berry και του Little Richard.
    Το σινγκλ «Love Me Do» ήταν η πρώτη τους επιτυχία (1962).
    Καθιέρωσαν δικό τους image με ιδιαίτερο κούρεμα και ντύσιμο, ενώ το «She  Loves You» έγινε το σινγκλ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη Βρετανία. Με το πρώτο τους άλμπουμ, το «With The Beatles», άρχισε να χρησιμοποιείται ο όρος «Beatlemania», λόγω της υστερίας που προκαλούσαν στο γυναικείο κοινό τους. Έδωσαν συναυλίες στα μεγάλα κλαμπ του Λονδίνου, εμφανίστηκαν σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο και έπαιξαν για τη βασίλισσα της Αγγλίας (1963).
     Τον Ιαν. του 1963 ήσαν Νο 1 στην Αμερική και ταξίδεψαν στις ΗΠΑ. Το 1965 ήταν οι πρώτοι που έπαιξαν σε γήπεδο μπέιζ μπολ, στη Ν. Υόρκη. Στις 25 Ιουνίου του 1967 στην πρώτη παγκόσμια ταυτόχρονη μετάδοση μέσω δορυφόρου τραγούδησαν το «All You Need Is Love» σε 200 εκατομμύρια ανθρώπους.
   Γύρισαν 4 μουσικές κινηματογραφικές ταινίες, ενώ με το άλμπουμ «Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band» (1967) τάραξαν τα νερά ακόμα και της μουσικής που και οι ίδιοι μέχρι τότε υπηρετούσαν· για πολλούς θεωρήθηκε ένα από τα σπουδαιότερα άλμπουμ της σύγχρονης ηλεκτρικής μουσικής.
     Θριαμβικά, με το «White Album» και το «Let It Be», το «Hey Jude» και το  «Revolution», η ιστορία των Beatles έφτασε στο τέλος της, στις 10 Απριλίου του 1970.
     Οι «υπέροχοι τέσσερις» ακολούθησαν προσωπική καριέρα, με αξιόλογες στιγμές για τον καθένα, αλλά ποτέ δεν πλησίασαν την ολοκληρωμένη πρόταση του ομαδικού
καλλιτεχνικού οράματος.
     Από τους «υπέροχους τέσσερις», οι δύο δεν ζουν πια· ο John Lennon δολοφονήθηκε το 1980 από θαυμαστή του στη Νέα Υόρκη, ενώ ο George Harrison πέθανε βαριά άρρωστος (από καρκίνο) το 2001. Πιο ενεργός ο Paul McCartney συνεχίζει να παράγει μουσικό έργο στις ΗΠΑ μέχρι τις μέρες μας…