Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

"Ερωτήσεις βέλη" της Ιωάννας Πετρίδου (yousendit@lifo.gr) από το www.lifo.gr (3/7/2012)

.............................................................
 

Ερωτήσεις βέλη

Τι να κάνω για να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η μαγεία;



  (yousendit@lifo.gr)
Ιωάννα Πετρίδου

Ερωτήσεις βέλη


Ερωτήσεις βέλη

Η απορία σαφής: υπάρχει κάτι που να συνδέει τις λέξεις ερώτηση και έρωτας; Η ετυμολογική εξέταση δείχνει ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές λέξεις. Ερώτησις < ερωτάω-ώ ενώ έρωτας < εράω-ώ και έραμαι = έχω έρωτα, αγαπώ με πάθος. Η ύπαρξη, όμως, της απορίας- της αρχής και βάσης της φιλοσοφίας- ανοίγει το δρόμο σε ποικίλους συλλογισμούς, που μάλλον εντοπίζουν τη γέφυρα μεταξύ των δύο.

Ας υποτεθεί, ότι λαμβάνει χώρα η στιγμή που έπεται του εντοπισμού του στόχου, της βέβαιης ή αβέβαιης εύρεσης του εκάστοτε ιδεατού προσώπου. Το σφίξιμο στο στομάχι, η ταχυπαλμία και γενικότερα οι ψυχοσωματικές διαταραχές θεωρούνται δεδομένες. Εξίσου δεδομένα θεωρούνται και τα προεόρτια ή μεθεόρτια ερωτηματικά που κατακλύζουν το θήραμα του Έρωτα. Είναι παραπλάνηση ότι ο φτερωτός θεός της αγάπης στοχεύει με βέλη, στην πραγματικότητα στοχεύει με ερωτηματικά ικανά να πληγώσουν και να ακινητοποιήσουν. Οι ερωτήσεις έρχονται η μία μετά την άλλη. Τι να κάνει τώρα; Τι σκέφτεται; Με σκέφτεται; Τα λόγια, το βλέμμα δείχνουν κάτι; Ένας λαβύρινθος σκέψεων και ερωτήσεων, από τον οποίο δεν μπορείς να βγεις και για να μη μείνεις μόνος στο χάος- ως μία πιθανή καταγωγή του Έρωτα αναφέρεται το Χάος και η Γαια, τυχαίο;- παίρνεις και τους φίλους σου μαζί. Έτσι, εσύ και οι φίλοι σου, που τους έμελε τέτοια τύχη τεφαρίκι, περιπλανιέστε σαν σε κινούμενο διάδρομο. Καφέ, μπαρ, σχολεία, πανεπιστήμια, γραφεία, πλατείες είναι μέρη γεμάτα παρέες που αναλύουν και ξανααναλύουν χωρίς αποτέλεσμα τέτοια θέματα. Αν αυτές οι ώρες ήταν εργατοώρες με αμοιβή, θα ήμασταν όλοι πλούσιοι!

Αλλά και μετά την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος ο Έρωτας συνεχίζει τις ρίψεις. Τι να κάνω για να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η μαγεία; Επομένως, τα ερωτηματικά δεν σηματοδοτούν απλά την αρχή του έρωτα, αλλά στηρίζουν την ύπαρξή του και η έλλειψη αυτών σηματοδοτεί το τέλος του παραμυθιού. Μπορεί ετυμολογικά να μη συνδέονται ερώτηση και έρωτας, αλλά στην πράξη είναι αλληλένδετα.

Μην περιμένεις, λοιπόν,  να ακούσεις Μου αρέσεις, Σε θέλω, πόσο μάλλον Σ'αγαπάω. Ένα Αναρωτιέμαι είναι ίσως πιθανότερο. Στην περίπτωση δε, που τα δικά σου ερωτηματικά με αφορούν, τότε η μόνη λύση είναι ένα τετ α τετ παιχνίδι ερωταπαντήσεων.