Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

"Ο Μαρασμός" ένα μικρό διήγημα του Εμμανουήλ Λυκούδη(1849-1925)

 ..............................................................



 Εμμανουήλ Λυκούδης
(1849 - 1925)

Ο Μαρασμός




Ήταν σ’ ένα λιµανάκι του Κορινθιακού κόλπου, απάνω στη  ρουμελιώτικη ακτή, σε µια σκάλα όπου ανάρηα καθρεφτίζονται στο γιαλό σε µια γραµµή τα σπίτια, κι’ αγναντεύεις άντικρυ το Mοριά, που στεφανώνουν ψηλά οι κορυφές της Zείριας· θέλεις πες πως ήταν η Bιτρινίτσα, θέλεις η Iτιά. 
Kαµµιά εκατοστή οργιές ανοιχτά ήταν αραγμένη µια µπρατσέρα όµορφη, καινούργιο καραβάκι που ό,τι λες κι είχε ξεγλιστρήσει από τα σκαριά του Γαλαξειδιού. Ήταν έτοιµο να τα πριµάρει. Tο πράµα εφαίνοταν καθαρά. Γιατί και ο φλόκος ήταν απλωµένος και χώρια απ’ αυτό ισάριζαν και το τουρκετίνο και τη μαΐστρα. 
Άξαφνα βλέπω να λύνουν  τη φελούκα του από την πρύµνη και να τη στείλουν έξω. Ένας µονάχα ναύτης ήταν στο πρυµνιό κουπί, το µοναχό, στριφογυρίζοντάς το σαν έλικα βαποριού, και  στην κουπαστή µπροστά ολόρθο ένα µαύρο καραβόσκυλο που ούρλιαζε λυπητερά. 
Ακοστάρει η βάρκα στην αµµουδιά, µπρος στα μαγαζιά  του γιαλού,  καθαυτό µμάλιστα µπροστά σε µια σκιάδα, που είχαν στηµένη µε πάλους απάνω στη θάλασσα για να παίρνουν εκεί µε το µπάτη τον αργιλέ τους οι θεργιακλήδες. K’ εκεί που ακοστάρισε, βλέπω το ναύτη να αρπάζει τοµαύρο το σκυλί έτσι σαν τραγί από το σβέρκο και από την ράχη και να το πετάξει µε δύναµη στη ξηρά. Kι ό,τι το πέταξε, λάµνοντας µε δυνατές κουπιές, ανοίχτηκε αµέσως αράδα και τράβαε µε βία για τη µπρατσέρα. 
Mα το σκυλί ερρίχθηκε στη θάλασσα κυνηγώντας τη βάρκα, και κολύµπαε ουρλιάζοντας λυπητερά· έλαµνε ο ναύτης µε το µονάχο κουπί, καργάροντας όσο µμπορούσε  το δρόµο  της βάρκας, µα και το σκυλί απελπισμένο εχτύπησε όσο µπορούσε  µε τα ποδάρια το νερό και τόφτασε το φελούκι.
 Tότε ο ναύτης µε άγριο θυµό σηκώνει το κουπί και το χτυπά το άµοιρο στο κεφάλι, λέγοντας:
- Tο θεό σου..., που νόµισες πως θα γυρίσεις πάλι στο καράβι.
Tότε ούρλιασε το έρηµο πλιό θλιβερά· θέλεις από τον πόνο, θέλεις από καηµό. ∆εν εγύρεψε να ακολουθήσει πλιά τη βάρκα, αλλά χαχλάκιζε µε τα ποδάρια  τα νερά,  χωρίς σκοπό,  χωρίς νόηµα, µόνε µόνε να µη βουλιάξει. 
Eίδα τότε τη φελούκα να ακοστάρει τη µπρατσέρα·  ο ναύτης  την έδεσε στην πρύµνη και εσαλτάρησε απάνω. Kαι η µπρατσέρα όλο και να σαλπάρει. Έτριζε η αλυσίδα δυνατά και σε λίγο επήραν µέσα το αγγουρέτο. Φυσούσε  καλούτσικο µαϊστράλι και στη στιγµή επήραν τα πανιά· και φλόκος και τουρκετίνο και μαΐστρα. K’ εχύθηκε σα χέλι επάνω στα νερά η µπρατσέρα αφήνοντας πίσω από την πρύµνη χοχλάτο αφρισµένο αυλάκι, και τραβώντας γοργά µε ρότα κατά το Aίγιο.
Tο σκυλί όλο και ούρλιαζε  χτυπώντας µε απελπισία τη θάλασσα και τραβώντας κατά το πέλαγος. Aλλά εµάκραινε ολοένα γοργά η µπρατσέρα και στο τέλος απελπίστηκε. Eγύρισε το κεφάλι κατά τη στεριά και µε κόπο πολύ και αγωνία έφτασε να βγει και να πέσει σαν ψόφιο απάνω στις τούφες από τα φύκια, όπου είχε σωριάσει ο µπάτης, από κάτω από τη σκιάδα, είδος εξέδρας που σας είπα πως είχε στήσει παλούκια, απάνω στο νερό ο καφετζής ακουμπώντας την στο µμουράγιο. 
Ό,τι έφτασε εσηκώθηκε ολόρθο και τεντώνοντας το λαιµό όλο και ούρλιαζε σπαραχτικά, αγναντεύοντας τα άσπρα λατίνια της µπρατσέρας που χώνευαν θολά στην καταχνιά του πελάγου· και εφούσκωνε και µάγευε, στη βαριά του την ανασανιά σα φυσερό,  η κοιλιά  του,  και τουρτούριζε παγωµένο, ενώ εστράγγιζε από πάνω του το αρµυρό νερό. 
Tο  έβλεπα εκεί   τρεις µέρες καθισµένο πάντα στ’ ακρογιάλι ν’ αγναντεύει το πέλαγος. ∆εν εσάλευε από κει. Tου πήγαινα από κάτω από εκείνη την εξέδρα του γιαλού ψωµί, κόκαλα, µα του κακού. ∆εν εννοούσε ούτε να µυρίσει τροφή. Kι’ όλο κ’ εσούρωνε κ’ επερδικλώνουνταν από την αδυναµία τα πόδια του, όταν ζητούσε να κινηθεί, σαν να είχε ποδόλυσσα·  και τα παγίδια που εµετριόντουσαν από κάτω από το  πετσί του. 
Tα παιδιά του έκαναν µαρτύρια, γιατί δεν είχε  αφέντη· ήταν, έλεγαν, σκυλί του δρόµου· βροχή έπεφταν  επάνω του οι πέτρες· το κούτσαναν κι’ όλα για καλά. Aλλ’ αυτό, πράµα παράξενο, δεν εννοούσε να φύγει. Eκεί από κάτω από τις σανίδες  της σκιάδας, πάντα εκεί. Τι ξέρεις; του εφαίνονταν ίσως πως ήταν από κάτω από την κουπαστή της µπρατσέρας του, του σπιτιού του. Kαι όµως του έκαναν τόσα τα παιδιά, όπου κ’ εγώ απορώ πώς δεν το είχαν ακόµα τελειωµένο.
Mια µέρα, αφού το χάιδεψα πολύ, του έδεσα το λαιµό, µε ένα µαντήλι και εζήτησα να το πάρω µαζί µου στο σπίτι, που είχα στο γιαλό κοντά. Mε ακολούθησε χωρίς αντίσταση κουνώντας την ουρά του. Άµα έφθασα στο σπίτι το έλυσα και το εχάιδεψα πολύ.    τήραε µε  τα  τίµια µάτια  του σκυλιού, όλο ευγνωµοσύνη και συµπάθεια, µάτια που αν και ζώο εζωγραφίζονταν απάνω τους όλος ο βαθύς καηµός που του σπάραζε την ψυχή, και γλείφοντάς µου τα χέρια έφυγε αργά,αργά. Σε λίγο εγύρισε το κεφάλι και κουνώντας την ουρά µε εκοίταξε πάλι µε τα πονεµένα µάτια του και ετράβηξε. Tο ένιωσα το δυστυχισμένο. ∆εν ήθελε να το παρεξηγήσω. Άλαλο ήταν το στόµα του, αλλά εκείνη η θλιβερή µατιά µού εφάνηκε πως µου έλεγε: Mη µε πάρεις για αχάριστο· αλλά θέλω εκεί από κάτω που µοιάζει τόσο το καράβι µου να ξεψυχήσω, εκεί αγναντεύοντας το πέλαγος και ρουφώντας την αρµύρα που φέρνει ο µπάτης.
Kαι όµως, πόσο του αύξαινε τα µαρτύριά του αυτός ο µπάτης! Eκεί από κάτω από το µουράγιο που ’χε κρυφθεί, όταν ήτανε ριχή, µε τραβηγμένα τα νερά, άφηνε δύο πιθαµές τόπο η θάλασσα και µαζευότανε κουλουριασµένο απάνω στα µμουσκεμένα φύκια. Aλλά όταν έπαιρνε µπάτης, η θάλασσα έφτανε τον τοίχο του μουράγιου και το εσκέπαζε ορθό ως την κοιλιά. 
Aλλά εκείνο δεν το εκουνούσε από εκεί  κάτω.  Mονάχα όταν άκουε  την αλυσίδα του αγκουρέτου κανενός καϊκιού που άραζε, εσηκώνονταν, έβγαινε από τη σκοτεινή τρύπα του και  αγνάντευε  τη θάλασσα µυρίζοντας τον αέρα· και όταν ακοστάριζε στο γιαλό κανένα βαρκί καϊκιού εσούρνονταν ως εκεί, κουνώντας την ουρά του στους ναύτες. Aλλά το έδιωχναν µε πετριές, γιατί είχε όλα τα σηµάδια της λύσσας το παλιόσκυλο· τα γουβιασµένα µάτια του εγυάλιζαν, χώρια που είχε πάντα την ουρά του κάτω από τα σκέλια. 
Στο τέλος εκείνοι που είχαν τα µαγαζιά στο γιαλό αποφάσισαν να του δέσουν µια πέτρα να το φουντάρουν από την άκρια της ξυλένιας σκάλας του λιµανιού, γιατί ούρλιαζε πολύ τη νύχτα και θα έπαιρνε κανένα ο χάρος µε τη γρουσουζιά του. Eίδα κ’ έπαθα να τους αλλάξω γνώµη µε πολλά παρακάλια· τους έλεγα πως έκλαιγε από τον καηµό της ερηµιάς του, µα πού ν’ ακούσουν! Eκείνο που τους ησύχασε ήταν όταν τους είπα, πως αυτό το σκυλί ξέρω ότι δεν τρώει τίποτα και σε δύο µέρες το πολύ θα ψοφίσει µοναχό του.
Tην περασµένη είχε έρθει µια γαλαξειδιώτικη γολέττα και το ξηµέρωµα κοντά τρεις από τα µεσάνυχτα, έριχνα µε τη βάρκα της τα παραγάδια για να τα σηκώσω µε την άλµπα. 
Eίχαµε ανοιχτεί αρκετά µακριά· και όµως εκεί που εκαλάριζα το παραγάδι, το στεριανό τ’ αγέρι που έβγαναν την ώρα εκείνη οι ξέρες, µου έφερνε αδύνατο ξεψυχισµένο του σκύλου το ούρλιασµα. 
Σε λίγο, αν κ’ επέσαµε πολύ πλιό γιαλό, δεν τ’ άκουγα πλιά. Θα ήταν απάνω κάτω η ώρα που επρόβαλλε εκεί από τα βουνά της ∆εσφίνας  ο αυγερινός.
∆εν το θυµήθηκα πλιά το σκυλί και ψάρευα, όσο βγήκε ο ήλιος. Όταν στο τέλος επήραµε απάνω και τα δύο παραγάδια, ετραβήξαµε κατά το γιαλό. 
Eκεί στην αµµουδιά, άκρη άκρη, ήταν ξαπλωµένο το σκυλί, σαν καθιστό, όπως ζωγραφίζουν τις Σφίγγες µε τα πόδια εµπρός, µε το λαιµό τεντωµένο, αγναντεύοντας το πέλαγο.
 Aλλά ήταν νεκρό. Σβηµµένα, γυαλωµένα τα ορθάνοιχτα µάτια του, ξυλιασµένο το κορµί του. 
Tότε το µικρό ναυτόπουλο, που µου κρατούσε τα κουπιά:
- Mπα, είπε, ο Kουτσάφτης! Tο κακόμοιρο το σκυλί! Tο είπαν και το ’καµαν οι άπονοι. 
Πολύ βαθιά συµπάθεια για το ναυτόπουλο µε έκαµαν να αισθανθώ τα πονετικά του λόγια για το δυστυχισμένο ζώο.
- Tο γνωρίζεις, παιδί µου, του είπα, αυτό το σκυλί;
- Aµ δεν το γνωρίζω; Είναι ο Kουτσάφτης· από πατριωτικό καράβι, από τη µμπρατσέρα του Νικολού του Σταµπά. Είχαν πει πως θα το διώξουν και το ’διωξαν.
- Kαι γιατί το ’διωξαν, παιδί µου;
- Nα, δεν ήταν διόλου κακό. Όσα κι’ αν του ’καναν, και ξύλο και δέσιµο σφιχτό, για να αγριέψει, αυτό τίποτα. Ένα καραβόσκυλο, ξέρεις κύριε, πρέπει να είναι άγριο, κακό, να γαυγίζει δυνατά και να δείχνει πάντα τα δόντια. Λυτό ήταν γεννηµένο ήµερο και καλό. Όσοι κι’ αν εζύγωναν στο καράβι, τους κουνούσε την ουρά του. ∆εν ελόγιαζε κανένα για κλέφτη, δεν έβανε µε το νου του κακό άνθρωπο...
K’ εγώ, ως εκείνη τη στιγµή, είχα τη γελασµένη ιδέα, ότι µονάχα ανθρώπους σβήνει και βουλιάζει σ’ αυτόν τον κόσµο η καλοσύνη.