Κυριακή 7 Αυγούστου 2011

"Το Juno στέλνε η NASA στον πλανήτη Δία (enet.gr, 5/8/2011)


..................................................................................

Το Juno στέλνει η NASA στον πλανήτη Δία

Τελευταία ενημέρωση: 16:40 Σάββατο 6 Αυγούστου 2011
Την Παρασκευή το απόγευμα εκτοξεύτηκε το διαστημικό σκάφος Juno, από το ακρωτήριο Κανάβεραλ των Ηνωμένων Πολιτειών. Αποστολή του, να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία με στόχο να τον «εξερευνήσει» και κατ’ επέκταση να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τη γέννηση των πλανητών του Ηλιακού μας Συστήματος, αμέσως μετά το σχηματισμό του Ήλιου. 

 

Το σκάφος Τζούνο, ζυγίζει περίπου 4 τόνους και η κατασκευή του κόστισε 1,1 δισ. δολάρια. Η «Οδύσσειά» του μέχρι τον Δία θα διαρκέσει πέντε χρόνια, ενώ η άφιξή του έχει προβλεφθεί για τον Ιούλιο του 2016.
Η εκτόξευση του Τζούνο (στα λατινικά είναι το όνομα της θεάς Ήρας, της γυναίκας και αδερφής του Δία) έγινε στις 16:25 (GMT), από τον πύραυλο Άτλαντα, ύψους 60μ., από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Η εκτόξευση του Τζούνο από τον πύραυλο έγινε 53 λεπτά αργότερα.
Ορισμένα από τα όργανα που βρίσκονται πάνω στο διαστημικό σκάφος, προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA, European Space Agency). Το Τζούνο θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, την ποσότητα και τη σύσταση του νερού στον πλανήτη Δία, καθώς και των νεφών που σχηματίζονται γύρω του, θα διερευνήσει το σέλας που εκδηλώνεται σε δύο πόλους του Δία και τα μαγνητικά και βαρυτικά πεδία του πλανήτη.
Ένα χρόνο μετά την άφιξή του, το Τζούνο θα αυτοκαταστραφεί, προκειμένου να μην επηρεάσει την Ευρώπη, τον δορυφόρο του Δία, όπου οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχουν συνθήκες για ύπαρξη ζωής. 

Τα LEGO που θα ταξιδέψουν στο Διάστημα
 
Τα μικρά ανθρωπάκια της LEGO που θα ταξιδέψουν μέχρι τον πλανήτη Δία  

Τα μικρά ανθρωπάκια της LEGO που θα ταξιδέψουν μέχρι τον πλανήτη Δία Μέσα στο διαστημικό σκάφος, η NASA έχει τοποθετήσει σε συνεργασία με τη LEGO, τρία ανθρωπάκια, που απεικονίζουν τον Δία να κρατάει έναν κεραυνό, την Ήρα να κρατάει έναν μεγεθυντικό φακό και τον αστρονόμο Γαλιλαίο να κρατάει το τηλεσκόπιό του, με το οποίο ανακάλυψε την Ευρώπη, τον Γανυμήδη, την Ιώ και την Καλλιστώ, όλα φεγγάρια του πλανήτη Δία.