Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το πέρασμα του τυφώνα "Αϊρίν" από τις ΗΠΑ


...........................................................................
 
Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Το πέρασμα του τυφώνα "Αϊρίν" από τις ΗΠΑ

Με ταχύτητα 100 χλμ./ώρα και υποβαθμισμένη σε τροπική καταιγίδα, «μπήκε» στις 28 Αυγούστου στη Νέα Υόρκη η «Αϊρίν», αφού πρώτα σάρωσε ως τυφώνας το μεγαλύτερο μέρος της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Από το πέρασμα της «Αϊρίν» έχασαν τη ζωή τους εννέα άνθρωποι, εγκατέλειψαν τις εστίες τους περίπου 1,5 εκατ., ενώ για ν’ αποκατασταθούν οι ζημιές και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, θα χρειαστούν δισ. δολάρια. Η Νέα Υόρκη μεταμορφώθηκε για αρκετές ώρες σε πόλη-φάντασμα.

 Κάνε κλικ εδώ για να δεις κι άλλες φωτογραφίες από τον τυφώνα Αϊρίν και τα αποτελέσματα από το διάβα του
http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=760&m=133161 

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Facebook και Twitter δημιουργούν μια γενιά με εμμονή στον εαυτό της


Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter έχουν μετατρέψει μια ολόκληρη γενιά χρηστών …σε ανθρώπους που έχουν μόνιμη εμμονή με τον εαυτό τους, εμφανίζοντας την “παιδιάστικη” επιθυμία να αναζητούν κάποιου είδους επιβράβευσης σε ότι και να κάνουν. Η συμπεριφορά αυτή συναντάται κυρίως στα μικρά παιδιά που ζητούν την προσοχή των γονιών τους σε κάθε τους “επίτευγμα”.

Η άποψη ανήκει στην Baroness Greenfield, καθηγήτρια φαρμακολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Η Greenfield υποστηρίζει ότι η επανειλημμένη ενασχόληση σε υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους “κρίση ταυτότητας”.

Συμπληρώνει επίσης ότι η ραγδαία αύξηση των Διαδικτυακών «φίλων» καθώς και των ωρών που αφιερώνουμε στα video games θα μπορούσαν να “επανακαλωδιώσουν” διαφορετικά τον εγκέφαλο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη συγκέντρωση, την αύξηση της ανάγκης για επιβράβευση αλλά και την αποδυνάμωση των μη λεκτικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, όπως για παράδειγμα η επαφή των ματιών κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας.

Όσον αφορά τα εκατομμύρια χρηστών του Twitter, ο Greenfield θεωρεί εντελώς κοινότυπο το περιεχόμενο των μηνυμάτων του. “Γιατί κάποιος να νοιάζεται για το πρωινό που έφαγαν οι φίλοι του; Μου θυμίζει τα μικρά παιδιά που συνέχεια φωνάζουν: Μαμά! Μαμά! έκανα αυτό! Έκανα το άλλο!” τονίζει. Είναι σχεδόν σαν να παθαίνουν οι άνθρωποι κρίση ταυτότητος με την έννοια της διαστρέβλωσης του χρόνου, συμπληρώνει.

Σχετικά με τους χρήστες του Facebook, ο καθηγητής πιστεύει ότι ένα μεγάλο ποσοστό τους νοιώθει την ανάγκη να γίνουν «μικροί celebrities» που έχουν το κοινό τους να τους παρακολουθεί σε καθημερινή βάση. Φανταστείτε τι επιπτώσεις έχει το γεγονός οι άνθρωποι να ανησυχούν περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι για τους εαυτούς τους, παρά οι ίδιοι γι’ αυτούς.

Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

"Δημογραφική έκρηξη θα τετραπλασιάσει τον πληθυσμό της Αφρικής ως το 2100" ("ΤΑ ΝΕΑ", 18/8/2011)

.....................................................................................

Παρά την αυξημένη θνησιμότητα

 

Δημογραφική έκρηξη θα τετραπλασιάσει τον πληθυσμό της Αφρικής ως το 2100

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Στα επίπεδα των 9 με 10 δισεκατομμυρίων θα σταθεροποιηθεί ο παγκόσμιος πληθυσμός μέσα στον αιώνα εκτιμά μελέτη του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πραγματική έκρηξη προβλέπεται από την μελέτη την Αφρική, όπου παρά τις ασθένειες και την παιδική θνησιμότητα, ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί ως το τέλος του αιώνα.

Ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011, επισημαίνεται στην έρευνα. Χρειάστηκαν μόλις 12 χρόνια για να φτάσει από τα έξι στα επτά δισεκατομμύρια και άλλα 14 για να προσεγγίσει τα οκτώ, περίπου το 2025.


Στη συνέχεια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ined το οποίο πραγματοποιεί δικές του μελέτες, παράλληλα με αυτές των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών.


Εντούτοις, αν και η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους, στην Αφρική παραμένει πολύ ισχυρή.


Παρά το AIDS και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, μέχρι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική, ενώ σήμερα μόνο ένας στους επτά.


Το Ined σημειώνει ακόμη ότι η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υποσαχάρια Αφρική όπου ο πληθυσμός θα φτάσει από τα 600 εκατομμύρια το 2000 στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2100. Στο σύνολο της Αφρικής, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισ. το 2100.


«Είναι μία περιοχή του κόσμου όπου η γεννητικότητα παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, μολονότι και εκεί έχει μειωθεί. Παρά τη μείωση, είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές», εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Ζιλ Πιζόν.


Σήμερα, αντιστοιχούν 7 παιδιά για κάθε μητέρα στο Νίγηρα, 6,4 στη Σομαλία, 6,1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 5,8 στην Μπουρκίνα Φάσο. Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί παρά την υψηλή παιδική θνησιμότητα και τη διάδοση του

AIDS.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, δηλαδή το 18% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο οι φορείς του AIDS φτάνουν το 3,9% έναντι 0,8% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.


Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, αντιστοιχούν 74 θάνατοι ανά 1000 γεννήσεις στην Αφρική, έναντι 44 σε παγκόσμιο επίπεδο και 6 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Το προσδόκιμο ζωής θα παραμείνει στα 70 χρόνια κατά μέσο όρο αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Αφρική (57,5 χρόνια) και κυρίως στη Ζιμπάμπουε (46 χρόνια).


Σε ό,τι αφορά τις πολυπληθέστερες χώρες, σήμερα είναι η Κίνα (1,33 δισ. κάτοικοι), η Ινδία (1,17 εκ), οι ΗΠΑ (306,8 εκ), η Ινδονησία (243,3 εκ.), η Βραζιλία (191,5 εκ), το Πακιστάν (180,8 εκ.) και η Νιγηρία (162,3 εκ).


Ωστόσο, μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι η Ινδία θα έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 1,69 δισ. κατοίκους, θα ακολουθεί η Κίνα με 1,31 δισ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Νιγηρία με 433 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πληθυσμό 513 εκατομμυρίων.

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

"Ανακαλύφθηκε ο πιο σκοτεινός πλανήτης" ("Ναυτεμπορική", 12/8/2011)


.................................................................................

Ανακαλύφθηκε ο πιο σκοτεινός πλανήτης

NAFTEMPORIKI.GR Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2011 13:55
Τελευταία Ενημέρωση : 12/08/2011 14:16

Εικονογράφηση: David A. Aguilar (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics)

Τον πιο σκοτεινό πλανήτη εντός ή εκτός του ηλιακού μας συστήματος ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον αστρονόμο Ντέιβιντ Κίπινγκ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις των αστρονόμων, ο πλανήτης αυτός αντανακλά λιγότερο από το 1% του ηλιακού φωτός που πέφτει πάνω του, με συνέπεια να είναι πιο μαύρος ακόμα και από τον άνθρακα ή το μαύρο ακρυλικό χρώμα.
Όπως εκτιμούν οι ερευνητές, ο εξωπλανήτης, με την ονομασία TrES-2b, είναι ένας μακρινός αέριος γίγαντας στο μέγεθος περίπου του Δία, ο οποίος όμως είναι πολύ πιο φωτεινός χάρη στα νέφη αμμωνίας που αντανακλούν πάνω από το ένα τρίτο της ηλιακής ακτινοβολίας.
Αντίθετα, στην περίπτωση του TrES-2b είναι αδύνατο να σχηματιστούν νέφη αμμωνίας εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας του (περίπου 1.000 βαθμοί Κελσίου) καθώς βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά στο μητρικό άστρο του (σε απόσταση μόλις πέντε εκατομμυρίων χιλιομέτρων).
Η ατμόσφαιρα του εξωπλανήτη περιέχει χημικές ουσίες που απορροφούν το φως, όπως κάλλιο, ατμούς νατρίου και οξείδιο του τιτανίου σε αέρια μορφή, ωστόσο κανένα από αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως γιατί είναι τόσο σκοτεινός
«Δεν είναι σαφές τί είναι αυτό που ευθύνεται και ο πλανήτης είναι τόσο υπερβολικά μαύρος», δήλωσε ο ερευνητής Ντέιβιντ Σπίγκελ του πανεπιστημίου Πρίνστον.

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

["Πεφταστέρια" για πολλές ευχές] - enet, 11/8/2011

..................................................................................

«Πεφταστέρια» για πολλές ευχές

Όσοι σηκώσουν το βλέμμα τους στο νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Παρασκευής 12 Αυγούστου και τα χαράματα του Σαββάτου 13 Αυγούστου θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο. Μια βροχή από «πεφταστέρια» ή επιστημονικά διάττοντες Περσείδες, θα πέφτουν με ρυθμό περίπου 100 την ώρα, σύμφωνα με στοιχεία προηγούμενων ετών του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων (ΙΜΟ). 

 

Φέτος  η παρατήρηση θα δυσκολευτεί από το γεγονός ότι ο νυχτερινός ουρανός θα είναι ιδιαίτερα φωτεινός λόγω της πανσελήνου της 13ης Αυγούστου.
Οι Περσείδες, ονομάζονται έτσι καθώς αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα ενώ σήμερα εκτιμάται ότι η προέλευσή τους είναι η Κασσιόπεια, είναι γρήγορες και φωτεινές, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές» και μφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού .
Το εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος αρχίζει να τέμνει την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου.
Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Τα μετέωρα, έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο και όταν εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ. Καθώς δε, πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους τα φωτεινά ίχνη που μας μαγεύουν όλους. 
 .................................................................................

Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους

δείτε αυτό το βλόγιο: οι φίλοι μας τα ζώα, απ' όπου και το παρακατω άρθρο.
Είναι ένα σχολικό ιστολόγιο εξαιρετικό, για τα δικαιώματα των ζώων.

Τα δικαιώματα των ζώων και η καταπάτησή τους


H Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων
Διεθνής Ενωση Δικαιωμάτων των Zώων, Παρίσι 1978
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1.      Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2.      Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3.       Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1.      Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2.      Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική, πρέπει να γίνει στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1.      Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2.      Η στέρηση ελευθερίας του ζώου, ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς, είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1.      Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2.      Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1.      Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2.      Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1.      Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2.      Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
Άρθρο 10
1.      Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
2.      Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1.      Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2.      Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1.      Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2.      Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1.      Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2.      Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.
…και η
καταπάτησή τους
Άρθρο 2
Ο άνθρωπος δε σέβεται τη ζωή κάθε ζώου και τα σκοτώνει, πολλές φορές χωρίς λόγο. π.χ. οι κυνηγοί που έχουν για χόμπι να σκοτώνουν τα ζώα. Εξοντώνει πολλά ζώα για τη γούνα τους, το κρέας τους, τους χαυλιόδοντές τους κλπ. Εκμεταλλεύεται πολλά ζώα στο τσίρκο (τα οποία εκπαιδεύει με βασανιστήρια), στους ζωολογικούς κήπους και σε διάφορα άλλα θεάματα (αρκούδα χορεύτρια).
Άρθρο 3
Ο άνθρωπος κακομεταχειρίζεται τα ζώα στα τσίρκο, όταν τα εκπαιδεύει, όπως π.χ. την αρκούδα χορεύτρια, και όταν τα μεταφέρει από ένα μέρος στο άλλο χωρίς φαγητό και νερό, με ανοιχτά φορτηγά, σε κρύο και ζέστη, για να τα οδηγήσει στο σφαγείο. Εκεί τα σφάζει με βασανιστικό τρόπο.
Άρθρο 4
Ο άνθρωπος δε σέβεται την ελευθερία των ζώων και τα φυλακίζει σε κλουβιά, τσίρκο και ζωολογικούς κήπους.
Άρθρο 5
Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται τα κατοικίδια ζώα σε μεγάλες κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες, όπου τα ζώα είναι το ένα δίπλα στο άλλο, χωρίς καθόλου χώρο, για να κινούνται. Αυτό το κάνει, για να παχύνουν τα ζώα και να δώσουν περισσότερο κρέας, γάλα και αυγά. Ακόμα και στις αυλές των σπιτιών δένουνε τα ζώα, για να μην κινηθούν ή τα έχουνε κλεισμένα μέσα σε μικρούς χώρους.
Άρθρο 6
Ο άνθρωπος αφήνει τους σκύλους και τις γάτες, που είχε πάρει για συντροφιά, αδέσποτα στους δρόμους. Κάποια από αυτά τα ζώα κινδυνεύουνε να πεθάνουν από την πείνα, κινδυνεύουνε να τα πατήσει αυτοκίνητο ή να πεθάνουν από φόλες. Ακόμα κινδυνεύουν και οι άνθρωποι, γιατί μπορεί να τους επιτεθούν τα αδέσποτα.
Άρθρο 7
Πολλές φορές ο άνθρωπος χρησιμοποιεί ζώα για διάφορες δουλειές και δεν τα αφήνει να ξεκουραστούν ή να φάνε.
Άρθρο 8
Κάθε μέρα, χιλιάδες σκύλοι, γάτες, πίθηκοι, κουνέλια, χελώνες, άλογα, γουρούνια, κατσίκες, πουλιά, ινδικά χοιρίδια, ακόμα και δελφίνια και ψάρια, βασανίζονται σκληρά για το «καλό της επιστήμης.
Άρθρο 9
Όπως στο άρθρο 3.
Άρθρο 10
Όπως στα άρθρα 3 και 4.
Άρθρο 11
Κάποιοι κυνηγοί σκοτώνουν ζώα ή πουλιά χωρίς λόγο. Πολλά ζώα πεθαίνουν σε πειράματα που θα μπορούσαν να γίνουνε με κάποιο άλλο τρόπο. Τα αδέσποτα ζώα θανατώνονται από ασυνείδητους με φόλες. Όλοι μας πολλές φορές σκοτώνουμε χωρίς λόγο διάφορα μικρά ζώα, όπως σκουλήκια, μυρμήγκια κλπ.
Άρθρο 12
Υπάρχουν πολλά ζώα που είναι υπό εξαφάνιση (ο ελέφαντας, η χελώνα καρέτα – καρέτα, το πάντα, η φώκια μοναχός, οι γύπες κ.ά.), γιατί ο άνθρωπος σκοτώνει μεγάλο αριθμό ζώων του κάθε είδους.
Οι άνθρωποι ρυπαίνουν τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες και τον αέρα και έτσι κινδυνεύουν τα ζώα που ζουν εκεί. Βάζουν φωτιές στα δάση ή τα καταστρέφουν κόβοντάς τα και έτσι μερικά ζώα πεθαίνουν και άλλα αναγκάζονται να φύγουν από το «σπίτι» τους.
Άρθρο 13
Τα ζώα που τα χτυπάνε αυτοκίνητα δεν τα παίρνουνε από τους δρόμους, για να τα θάψουνε, και τα αφήνουν εκεί για να λιώσουν.
Προβάλλονται ταινίες με σκηνές βίας με θύματα τα ζώα.
Ομαδική εργασία

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

"Αιολική Γη" - ένα εξαιρετικό βιβλίο / μυθιστόρημα του Ηλία Βενέζη. Αγαπημένο μου βιβλίο των νεανικών, και όχι μόνο, χρόνων. Πρόταση χωρίς καμιά επιφύλαξη για ευχάριστο και συγκινητικό διάβασμα μες στο καλοκαίρι. Για παιδιά από 12 χρονών και πάνω.

 ..................................................................................
 
 
 Ο Ηλίας Βενέζης, που το πραγματικό του όνομα ήταν Ηλίας Μέλλος, γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας στις 4 Μαρτίου 1904 όπου και έζησε εκεί μέχρι τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Το 1922 η οικογένειά του εγκατέλειψε οριστικά τη Μικρά Ασία, ο ίδιος όμως δεν πρόλαβε να επιβιβαστεί στο πλοίο: αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους και εστάλη στα εργατικά τάγματα για 14 μήνες. «Εκεί έμεινα δεκατέσσερις μήνες, δουλεύοντας σε δρόμους, σε φορτηγά βαγόνια, σε τσιφλίκια, σε χτίσιμο σπιτιών και σ' ένα σωρό άλλες σκληρές εργασίες. Πολλές φορές κινδύνεψα τη ζωή μου και υπόφερα όσα σπάνια μπορεί να τύχουν σ' ένα παιδί», λέει ο ίδιος. Τις εμπειρίες που αποκόμισε από την παραμονή του στα εργατικά τάγματα τις κατέγραψε στο πρώτο του μυθιστόρημα, Το νούμερο 31328, «Το βιβλίο της σκλαβιάς», όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος, πρωτοδημοσιεύτηκε το 1924 στην εφημερίδα «Καμπάνα», που εξέδιδε ο Στράτης Μυριβήλης, ενώ σε βιβλίο βγήκε το 1931.

Το 1923 απελευθερώθηκε και επέστρεψε στη Μυτιλήνη όπου και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος στη Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι το 1932 που πήρε μετάθεση στην Αθήνα. Διώχθηκε για τις πολιτικές του ιδέες από τον νόμο του «Ιδιωνύμου» από τη δικτατορία του Μεταξά και κατά τη διάρκεια της Κατοχής συνελήφθη με την κατηγορία ότι σε συγκέντρωση του προσωπικού της Τράπεζας είχε μιλήσει για ελευθερία. Φυλακίστηκε στο «Μπλοκ C» των φυλακών Αβέρωφ και η εκτέλεσή του απετράπη έπειτα από αντιδράσεις του πνευματικού κόσμου. Μετά τον πόλεμο διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην πνευματική ζωή της χώρας καταλαμβάνοντας επίσημες θέσεις όπως του Διευθύνοντος Συμβούλου & Γραμματέα του Εθνικού Θεάτρου,(1950-52), Διοικητικός Διευθυντής και πρόεδρος της καλλιτεχνικής επιτροπής του (1964-1967), ιδρυτικό μέλος της Ομάδας των Δώδεκα (1950), συνεργάτης του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-1966), πρόεδρος του κινηματογραφικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1963-1966) κι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (1966-1970), Αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το 1957 εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, θέση από την οποία ανέπτυξε έντονη πολιτιστική δραστηριότητα.

Την πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία την έκανε στα 1928, με μια συλλογή διηγημάτων, «Μαvώλης Λέκας». Ύστερα ακολούθησαν τα τρία του έργα: «Το Νούμερο 31328», «Γαλήvη» και «Αιολική Γη», στα οποία βρίσκουμε το Βενέζη στην κορυφή της συγγραφικής του δεινότητας αφού αποτελούν υποβλητικά αφηγήματα, που τα πλημμυρίζει η λυρική διάθεση. Τα παραπάνω τρία πρώτα μυθιστορήματα του Ηλία Βενέζη εξιστορούν τα περιστατικά μιας ζωής, της ζωής του συγγραφέα, σε τρεις σημαντικούς σταθμούς της: τη μαγεία της παιδικής ηλικίας (Αιολική γη), τη σκληρή δοκιμασία στην εφηβεία (Το Νούμερο 31328), το ξεριζωμό από την πατρίδα, μαζί με την προσπάθεια προσαρμογής στα νέα χώματα (Γαλήνη). Τα δύο τελευταία μυθιστορήματά του, η «Έξοδος», είναι χρονικό της κατοχής (1941 -1945), και ο «Ωκεαvός» ανήκει στο λογοτεχνικό είδος που βρίσκεται ανάμεσα στο ημερολόγιο και την ταξιδιωτική εντύπωση.
Το έργο του γνώριζε πολύ μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με συνεχείς επανεκδόσεις και με πολλές μεταφράσεις στο εξωτερικό. Το 1949 μετά από πρόσκληση του State Department περιόδευσε στις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε διαλέξεις και συνεντεύξεις. Τιμήθηκε με το Α' Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας και τον Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών, 1940 για τη "Γαλήνη". Τα 3 τελευταία χρόνια της ζωής του (1971-1973) υπέφερε από σοβαρό πρόβλημα υγείας. Πέθανε στις 3 Αυγούστου 1973 στην Αθήνα, από καρκίνο του λάρυγγα. Κηδεύτηκε και τάφηκε στα Μήθυμνα της Λέσβου.

 ................................................................................
 
...Υπνωτισμένος πήγε προς τους ήχους και χτύπησε την πόρτα. Ήταν ένα παλιό ρολόι, ακουμπισμένο στο σκρίνιο του νοικοκυρόσπιτου. Δυο σάτυροι, βαμένοι με χρυσή μπογιά, το στηρίζανε όρθιο. Κι όλο το κάντρο του ρολογιού ήταν βαμένο χρυσό.
   Πλησίαζε ο Στέφανος στο σκρίνιο, όταν η μελωδία σταμάτησε.
   "Τι είναι αυτό!..." λέει θαμπωμένος.
   "Ρολόι είναι, κυρ- Στέφανέ μου", του αποκρίνεται η νοικοκυρά.
   "Πώς παίζει μουσική;" 
   "Έτσι γίνεται. Το κουρντίζεις, κι αυτό παίζει. Βέβαια, είναι σπουδαίο ρολόι!"
   Ο Στέφανος δεν ξεκολνά τα μάτια του απ' τους χρυσούς σάτυρους. Το πρόσωπό του αρχίζει να το βρέχει ο ίδρος. 
   "Σταματά και πάλι αρχίζει;" λέει. " Έτσι είπες;"
   "Ναι. Σταματά, το κουρντίζεις, και πάλι παίζει."
   Ο Στέφανος δε διστάζει. Στα μάτια του λάμπει αστραπή:
   " Πόσο μου το πουλάς, κυρα - Κυριακούλα;"
   Α, η κυρα - Κυριακούλα δεν το πουλά! Της το 'φερε ο μακαρίτης ο άντρας της ο γεμιτζής, σαν έκαμε το μεγάλο ταξίδι του στα μέρη της Ρωσίας.
   Τότε ο Στέφανος της πιάνει με βία και τα δυο χέρια και την παρακαλεί θερμά να του πουλήσει το ρολόι.
   "Αν δεν το πάρω χάθηκα. Χάθηκα!"
    Της έταξε ένα τόσο μεγάλο ποσό, την ικέτεψε τόσο, που η Κυρα - Κυριακούλα τα 'χασε. Και στο τέλος δέχτηκε.
   Έτσι ο Στέφανος πούλησε πολλά σαμάρια με γαλάζιες χάντρες, πήρε το ρολόι και το 'φερε στο μαγαζί του. 
   Εκείνη η πρώτη νύχτα πέρασε όλη με τους ήχους. Ο Στέφανος κούρντιζε και ξανακούρντιζε το μηχάνημα, κ' οι ήχοι υψώνονταν και γέμιζαν το γυμνό χώρο οπού ήταν πριν τα σαμάρια. Τι ωραία που ήταν! Αγέρι που φυσάς πάνω απ' το Αιγαίο, αγέρι που φυσάς στα μεγάλα δέντρα της Ανατολής, κάμε να σωπάσουν στα σκιερά φαράγγια της οι αρκούδες και οι λύκοι. Κάμε να σωπάσει το αίμα που χύνεται από άγρια πάθη στη γη σου, σκούπισε τα δάκρυα στα μάτια των μητέρων που τους φέραν σκοτωμένα τα παιδιά τους απ' τους ανεμόμυλους, λούφαξε τη δύναμη που σέρνει τους κοντραμαπατζήδες να σκοτώνουν και να σκοτώνονται. Αγέρι που φυσάς, κάμε τα όλα αυτά απόψε, κ' ύστερα άκουσε. Άκουσε τους ήχους που απόψε γέμισαν τον τόπο των σαμαριών, πάρε τους και πήγαινέ τους στο κορίτσι της θάλασσας. Πες της, όπου και να 'ναι, πως αυτό, που κανένας άνθρωπος δεν το αξιώθηκε στη ζωή, θα το κάμει αυτός, ο ταπεινός ο Στέφανος ο σαμαράς, για χατίρι της, γιατι έτσι είναι η αγάπη: θα γυρέψει να κρατήσει τους ήχους, να κάμει τη συμφωνία ατέλειωτη. Το αίμα και η καρδιά και τα νεύρα του από δω και πέρα θα 'ναι σίδερο που καίει, τρέλα και πάθος για τη χίμαιρα. Τι σημασία έχει αν στο τέλος οι ήχοι δε μείνουν, αν πάντα θα φεύγουν και θυα χάνουνται;
   Τα χαράματα ήρθε ο ύπνος και σφάληξε τα μάτια του, πλημμυρισμένα απ' την ευδαιμονία του ανθρώπου που επιτέλους έχει ένα σκοπό στη ζωή.

   ΑΠΟ ΤΟΤΕ ο Στέφανος, φιλόνομος πολίτης που απαρνήθηκε τα σαμάρια του, κυνηγά το "Αεικίνητο", να κάμει τους ήχους να μην τελειώνουν ποτέ στο ρολόι της κυρα - Κυριακούλας, στο ρολόι των χρυσών σατύρων. 
   Μέρες και νύχτες ατέλειωτες μελετούσε το μηχάνημα, το μοντάριζε, το ξαναμοντάριζε, πάντα νομίζοντας πως πλησίαζε στο σκοπό του, πως θα βρει επιτέλους τη μυστική βίδα για να γυρίζουν οι βίδες ακατάπαυστα. Η λόξα του πήρε κ' έδωσε στη γειτονιά στην αρχή, ύστερα την πήρε η φήμη και την κατέβασε πιο χαμηλά, στους κοντραμπατζήδες και στα μπερμπαντόπαιδα.
   "Παλαβώθηκε ο Στέφανος! Παλαβώθηκε ο Στέφανος!"
   "Τι γυρεύει ο παλαβός ο Στέφανος;"
   Στην αρχή όλοι σταματούσαν θαμπωμένοι μπρος στη μυστηριώδη λέξη "Αεικίνητο". Δεν ξέραν πώς να τη βάλουν στο στόμα τους. Μα ύστερα τη βολέψαν:
   "Ο Στέφανος γυρεύει το  Α κ ί ν η τ ο! Ο Στέφανος το Ακίνητο!..."
   " Α ε ι κ ί ν η τ ο, αγράμματοι!" διόρθωνε ο Στέφανος που πια διαλαλούσε όπου στεκόταν τη λόξα του...
 
 
("Αιολική Γη" σελ. 96 - 98, εκδ. "Βιβλιοπωλείου της Εστίας" δ' έκδοση 1955)