Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Εικόνες που μιλάνε, που γελάνε, που χαζεύουν...


Μια σκανταλιά έσωσε τον φωτογράφο




Μαύρη µαυρίλα πλάκωσε θα ήταν η πρώτη σκέψη αν… ένα µικρό αγόρι µε κατακόκκινη µπλούζα δεν τρύπωνε ανάµεσα στις µαυροφορούσες γυναίκες. Εκείνες βέβαια, αφοσιωµένες στην προσευχή καθώς είναι – η οποία παρεµπιπτόντως διακόπτει για λίγο τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη Σαναά, στην Υεµένη – ούτε που έχουν πάρει χαµπάρι τα σκέρτσα του λιλιπούτειου διαδηλωτή. Το έµπειρο µάτι του φωτογράφου όµως διέκρινε αµέσως τη χρωµατική αντίθεση. Και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαµένη: ποιος θα θυµόταν αυτήν τη φωτογραφία, και αυτήν τη στιγµή, αν ήταν βουτηγµένη στο απόλυτο µαύρο;





Γαλήνη και ασφάλεια στη µητρική αγκαλιά



Το γοριλλάκι που κοιµάται γαλήνια στην αγκαλιά της υπερήφανης µητέρας του, της Νγιοκούµι, γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο της Ζυρίχης.

Η Νγιοκούµι το γέννησε µία ηµέρα πριν από τα 10α γενέθλιά της, το περασµένο Σάββατο. Φωτογραφήθηκε χθες και οι κτηνίατροι δεν έχουν καταφέρει να το πλησιάσουν, έτσι δεν γνωρίζουν το φύλο του και δεν το έχουν βαφτίσει ακόµη. Ο πατέρας είναι ένας 34χρονος ασηµόραχος γορίλλας των δυτικών πεδιάδων, οι οποίοι απειλούνται µε εξαφάνιση εξαιτίας των εκτεταµένων καταστροφών του βιοτόπου τους και του εντατικού κυνηγιού τους από τον άνθρωπο. Ζουν σε µικρές κοινωνικές οµάδες και το µικρό έχει γίνει πολύ καλά αποδεκτό από τους υπόλοιπους γορίλλες του ζωολογικού κήπου, οι οποίοι φαίνεται ότι εγκρίνουν αυτή τη νέα προσθήκη στον ολιγάριθµο πληθυσµό τους.


Ουράνια φαντασµαγορία



Το Βόρειο Σέλας φωτίζει τον ουρανό πάνω από το χωριό Ερσφιορντµπότν, κοντά στο Τρόµσε της Βόρειας Νορβηγίας. Πρόκειται για ένα από τα πιο φαντασµαγορικά φαινόµενα που προσφέρει η φύση, είχε κινήσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων από την αρχαιότητα και ήταν γνωστό στους αρχαίους Ελληνες. Αποκαλείται και Πολικό Σέλας, καθώς υπάρχει και το Νότιο Σέλας που εµφανίζεται στον Νότιο Πόλο και οφείλεται στη φωταύγεια των ανώτερων στρωµάτων της ατµόσφαιρας λόγω του βοµβαρδισµού τους από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύµατα φορτισµένων σωµατιδίων από τον Ηλιο. Τα ρεύµατα αυτά αποκαλούνται ηλιακός άνεµος ή µαγνητική καταιγίδα και η ισχύς τους είναι ανάλογη µε τη δραστηριότητα του Ηλίου. Οµως το φαινόµενο συνδέθηκε επίσης µε πολλές δεισιδαιµονίες των βόρειων λαών. Οταν εµφανιζόταν, οι Λάπωνες έκρυβαν γυναίκες και παιδιά, σταµάταγαν τα έλκηθρα και µάζευαν τα κουδούνια για να µη γίνουν αντιληπτοί από το Σέλας και τους πάρει. 



Το χρωµατικό µεγαλείο του γαλαξία Ανδροµέδα



Είναι ο πιο κοντινός µας γαλαξίας. Η Ανδροµέδα, που σε αυτή τη φωτογραφία του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Διαστήµατος ξεδιπλώνει ολόκληρο το χρωµατικό της µεγαλείο. Δύο τηλεσκόπια που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη έστρεψαν πάνω της τα παρατηρησιακά τους όργανα ταυτόχρονα, συλλαµβάνοντας τις εκπεµπόµενες ακτινοβολίες που διατρέχουν τον γειτονικό γαλαξία. Το πορτοκαλί χρώµα είναι υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπορεύεται από σύννεφα σκόνης τα οποία εργάζονται ακούραστα για να δηµιουργήσουν καινούργια αστέρια.

Το µπλε χρώµα είναι ακτίνες Χ που γνωρίζουµε ότι εκπέµπονται από αστέρια κατά το τέλος της ζωής τους. Τις εκπέµπουν όταν εκρήγνυνται ή όταν έχουν εµπλακεί µεταξύ τους σε µια βαρυτική µάχη µέχρι θανάτου. 



Το κορίτσι και το άλογο


Αν φορούσε µαύρο παλτό και καπέλο, κρατούσε µαύρη µεγάλη τσάντα και οµπρέλα, θα ήταν απολύτως φυσιολογικό να αιωρείται χαριτωµένα. Δεν είναι όµως η Μαίρη Πόπινς, και αντί οµπρέλας κρατά την ουρά ενός αλόγου. Είναι βέβαιο πως εδώ κάτι συµβαίνει· κάτι όχι και τόσο µαγικό, αλλά οπωσδήποτε καλλιτεχνικό. Ο Λι Ουέι, ο δηµιουργός αυτής της οφθαλµαπάτης, έχει αφιερώσει τη ζωή του σε ό,τι ο ίδιος ονοµάζει συνδυασµό παραστατικής τέχνης και φωτογραφίας. Και για να λυθεί κάθε ίχνος απορίας, τα µοντέλα του Ουέι, όπως το κοριτσάκι της φωτογραφίας, είναι συνήθως ακροβάτες, οι οποίοι ισορροπούν πάνω σε σκαλωσιές ή κρέµονται από µεταλλικά καλώδια τα οποία εξαφανίζονται ως διά µαγείας και... τεχνολογίας κατά την επεξεργασία της εικόνας. «Η καλλιτεχνική µου γλώσσα είναι οικουµενική και σχετίζεται µε ζητήµατα κοινωνικά και πολιτικά, χρησιµοποιώντας σύµβολα κατανοητά από όλους», εξηγεί ο κινέζος δηµιουργός, ο οποίος δηλώνει λάτρης της επικίνδυνης πλευράς της ζωής.


Του φεγγαριού το τάσι




Πανσέληνος, ολική έκλειψη Σελήνης και χειµερινό ηλιοστάσιο µαζί… Μπορεί να µην είχαµε την ευκαιρία εδώ στην Ελλάδα να απολαύσουµε τη δεύτερη (επρόκειτο να αρχίσει στις 8:33 σήµερα το πρωί, πολύ αργά για τους δικούς µας ουρανούς, ιδανικά για τους ουρανούς της Ανατολικής Ασίας, της Αυστραλίας, της Βορειοδυτικής Ευρώπης και της Αφρικής καθώς και τµήµατος της Βόρειας Αµερικής), αλλά αυτό δεν εµποδίζει κανέναν ούτε να αφήσει απόψε, καιρού επιτρέποντος, το βλέµµα του να χαθεί στο φεγγάρι (όπως κάνουν οι περιπατητές µε τα χιονοπέδιλα στην Αρόζα της Ελβετίας) ούτε να κάνει εκείνη την ώρα µια φαινοµενικά παράλογη αλλά δικαιωµατικά ανθρώπινη ευχή – να ζήσει την επόµενη σύµπτωση πανσελήνου, ολικής έκλειψης και χειµερινού ηλιοστασίου στις 21 ?εκεµβρίου του 2094!