Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Σχολείο 1700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο (18 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

.............................................................

Σχολείο 1700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

tvxs.gr/node/149130
 
 


Οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου ανακάλυψαν ένα σχολείο 1.700 ετών περίπου, στους τοίχους του οποίου βρέθηκαν κείμενα γραμμένα στην αρχαία ελληνική γλώσσα, συμπεριλαμβανομένου και ενός κειμένου για την αρχαία χρήση των φαρμάκων που παραπέμπει στην Οδύσσεια του Ομήρου.
Το σχολείο -το οποίο έχει μικρούς πάγκους που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές ως θρανία για να κάθονται, να διαβάζουν ή να στέκονται όρθιοι και να γράφουν στους τοίχους- χρονολογείται σε μια εποχή όπου η Αίγυπτος ελέγχεται από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και τα αρχαία ελληνικά ήταν ευρέως διαδεδομένα.
Σε χρήση για λιγότερο από 20 χρόνια, το κτίριο του σχολείου ενσωματώθηκε τελικά ως τμήμα ενός μεγάλου σπιτιού που περιείχε πολύχρωμα έργα τέχνης, συμπεριλαμβανομένων εικόνων των θεών του Ολύμπου, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Το σπίτι και το σχολείο βρίσκονται στην αρχαία πόλη Trimithis (σημερινή Amheida), η οποία βρίσκεται στην όαση Dakhla, 322 χιλιόμετρα περίπου δυτικά του ποταμού Νείλου. Το σπίτι, και μερικά από τα έργα τέχνης που φιλοξενούσε, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά το 1979. Το 2001, ένα νέο πρόγραμμα έρευνας στην Amheida, που σήμερα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, οδήγησε στην ανακάλυψη του σχολείου, των ελληνικών συγγραμμάτων του και ακόμη περισσότερων σκηνών τέχνης που φιλοξενούσε.
Μια μοναδική ανακάλυψη
Στον αρχαίο κόσμο, τα σχολεία δεν αποτελούσαν αυτόνομα κτίρια αλλά φιλοξενούνταν συχνά σε άλλα μέρη - όπως σε ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίρια και ναούς - και, ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο για τους αρχαιολόγους να το προσδιορίσουν με ακρίβεια, αναφέρει η Raffaella Cribiore, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο άρθρο της στο επιστημονικό περιοδικό Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik.
Παρόλο που οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν την ύπαρξη κι άλλου αρχαίου σχολείου στην Αίγυπτο – του πανεπιστημίου στην Αλεξάνδρεια – το σχολείο στην Amheida είναι μοναδικό, γιατί βρέθηκε με κείμενα στους τοίχους του, δηλώνει η Cribiore. Τα κείμενα αυτά είναι «μια ακόμη απόδειξη ότι η διδασκαλία και η μάθηση πραγματοποιήθηκε εκεί, και επιβεβαιώνουν ότι ανήκουν στον μοναδικό κτίριο που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα από την αρχαιότητα, και που αναγνωρίζεται με βεβαιότητα ως σχολείο ενώ επιδεικνύει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες», αναφέρει η Cribiore.


Για παράδειγμα, το κείμενο που αναφέρεται στην Οδύσσεια αφηγείται μια θρυλική ιστορία για την αρχαία χρήση φαρμακευτικών ουσιών: η Ελένη της Τροίας δίνει στους επισκέπτες της ένα φάρμακο (πιθανόν όπιο), το οποίο «παίρνει μακριά τη θλίψη και το θυμό, και φέρνει τη λήθη σε κάθε αρρώστια», αναφέρει το αρχαίο κείμενο. «Όποιος το πιεί αναμεμειγμένο σε κύπελλο δεν θα αφήσει να πέσει ένα δάκρυ στο μάγουλό του κατά τη διάρκεια αυτής της ημέρας τουλάχιστον. Μιμηθείτε». Η λέξη «Μιμηθείτε» φαίνεται να υποδεικνύει στους μαθητές ότι θα πρέπει να αντιγράψουν το κείμενο με κάποιο τρόπο. Αρχαίες πηγές αναφέρουν ότι μερικοί άνθρωποι πίστευαν ότι αυτό το απόσπασμα είχε μια τέτοια μαγική ποιότητα που μπορούσε να ηρεμεί τους νέους.
Σε ένα διαφορετικό δωμάτιο του σχολείου, η ομάδα ανακάλυψε ένα άλλο κείμενο που αποτελείται από ένα δάσκαλο να προτρέπει τους μαθητές του να αποκτήσουν τέτοιες ρητορικές ικανότητες που να φτάνουν μέχρι το επίπεδο διαφόρων θεοτήτων, όπως του αρχαίου Έλληνα θεού Ερμή. Προέτρεψε επίσης τους μαθητές να δουλέψουν σκληρά. «Να είστε τολμηροί, αγόρια μου.  Ο μεγάλος θεός θα σας ανταμείψει με ένα όμορφο στέμμα πολλαπλής αρετής», αναφέρει μέρος του κειμένου. «Δούλεψε σκληρά για μένα, ο κόπος κάνει τους άνδρες ανδροπρεπείς ...».
Το σχολείο τελείωσε
Το σχολείο δεν ήταν σε χρήση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως επειδή ο δάσκαλος μετακινήθηκε ή έχασε τη ζωή του, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, «το σχολείο ήταν ο δάσκαλος και έπαψε να υπάρχει όταν ο τελευταίος μετακινήθηκε ή πέθανε», γράφει η Cribiore. Αφού έκλεισε, το σχολικό κτίριο ενσωματώθηκε σε ένα κοντινό σπίτι που ανήκε σε έναν σύμβουλο της πόλης με το όνομα «Serenos», ο οποίος χρησιμοποίησε μέρος του ως αποθηκευτικό χώρο.




Το 1979, οι ερευνητές βρήκαν μια εικόνα των θεών του Ολύμπου στο σπίτι του Serenos και οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως περισσότερα έργα ζωγραφικής μεταξύ των οποίων και μια σκηνή συμποσίου με έναν άνδρα να παίζει φλάουτο. Σε ένα δωμάτιο, σχεδόν κάθε επιφάνεια «ήταν διακοσμημένη, είτε με πολύχρωμα γεωμετρικά μοτίβα ή με ζωντανές σχηματικές παραστάσεις, έτσι ώστε η εμπειρία της εισόδου στο χώρο, για πρώτη φορά κατά την αρχαιότητα θα πρέπει να ήταν συντριπτική», έγραψε η Susanna McFadden, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Fordham, σε ένα βιβλίο με τίτλο «Actes du XII Colloque de l' Association International pour la Peinture Murale Antique». (Το βιβλίο θα δημοσιευθεί από τον εκδοτικό οίκο Internazionale L' Associazione per la Pittura murale antica).
Ο Serenos φαίνεται να είχε μια εκτίμηση για τα μαθήματα που λάμβανα χώρα στο σχολείο και διατήρησε το κείμενο του καθηγητή που προτρέπει τους μαθητές να εργαστούν σκληρά και να ανυψώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, αναφέρει η  Cribiore. Οι ιδιοκτήτες του σπιτιού κατά πάσα πιθανότητα «εκτίμησαν την εμφάνιση και το περιεχόμενό του, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως σημάδι της πολιτιστικής τους εκλέπτυνσης», γράφει η Cribiore.
Το κείμενο που γράφτηκε από τον καθηγητή εκδόθηκε για πρώτη φορά στην έκδοση του 2008 του επιστημονικού περιοδικού Journal of Roman Archaeology.

"Ο Αντετοκούνμπο, ο Μιχαλολιάκος και ο Άδωνις." Του Στέλιου Κούλογλου (20 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

...........................................................

Ο Αντετοκούνμπο, ο Μιχαλολιάκος και ο Άδωνις. 

 

Του Στέλιου Κούλογλου

tvxs.gr/node/149234
 
 
 
Έχουν περάσει μόλις 6 μήνες από τότε που ο Μιχαλολιάκος παρομοίασε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με χιμπατζή. Αφορμή ήταν η επιλογή του προικισμένου νεαρού μπασκετμπολίστα από τους Milwaukee Bucks, την οποία ο Φίρερ της Χρυσής Αυγής είχε αποδώσει – ως συνήθως παρανοϊκά σκεπτόμενος – στο γεγονός ότι ο πρόεδρος της φημισμένης ομάδας «είναι όχι μόνο φανατικός Εβραίος και σιωνιστής αλλά και μεγάλος και δραστήριος ακτιβιστής αντιφασίστας. Και ξαφνικά βρήκε έναν Νιγηριανό από την Ελλάδα και τον έβαλε εκεί».  
Από τότε, ο «χιμπατζής» έχει κάνει θαύματα. Φαίνεται ότι ο λεφτάς «σιωνιστής» πρόεδρος έχει πληρώσει όλους τους συλλόγους και όλους τους παίκτες του NBA, που αφήνουν τον Αντετοκούνμπο να αποδίδει εκπληκτικά σε κάθε ματς. Ο «Γιάννης», όπως τον αποκαλούν στην Αμερική καθώς δεν μπορούν να προφέρουν το όνομά του, θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που παίζουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Ο ίδιος δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την αγάπη του για την Ελλάδα – είχε άλλωστε πανηγυρίσει την επιλογή του από την αμερικανική ομάδα σηκώνοντας με την οικογένειά του την ελληνική σημαία. Είναι, χωρίς αμφιβολία, η πιο αποτελεσματική διαφήμιση μιας χώρας που τα τελευταία χρόνια λοιδορείται συνεχώς και με κάθε ευκαιρία, και στις ΗΠΑ.  
Πρόσφατα ο Γιάννης κλήθηκε να παίξει στα παιχνίδια all star, όπου συμμετέχουν οι καλύτεροι παίκτες του αμερικανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τιμή για κάθε διεθνή μπασκετμπολίστα και για την πρώτη ελληνική συμμετοχή. Ο Θανάσης, ο αδελφός του Γιάννη, πήρε επίσης μέρος στο all star game, στον διαγωνισμό καρφωμάτων, κάνοντας άλματα και θαύματα που θα ζήλευε και ο αδελφός του. Κάποια στιγμή κάρφωσε, πετώντας κυριολεκτικά πάνω από τον Γιάννη. Ο Θανάσης φορούσε μια φανέλα που έγραφε «Greek Freak Nation», που στα αμερικανικά σημαίνει «Γκρουπ θαυμαστών του ελληνικού θαύματος της φύσης». Eίναι το παρατσούκλι που έχουν δώσει στον αδελφό του οι Aμερικανοί οπαδοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι και σχολίαζαν με διθυράμβους τη φανέλα καθώς μετέδιδαν τους αγώνες σε όλη την Αμερική. Μέχρι που μπήκε στο παιχνίδι ο άσχετος και μ@@ς Ελληναράς.  
Ένας τύπος από μια ομάδα που αποκαλείται «Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων» μετέφρασε το σύνθημα στη φανέλα σε «φρικτό έθνος» και κατήγγειλε το ανθελληνικό σκάνδαλο στο Διαδίκτυο. Γιατί να ξέρει ξένες γλώσσες κάποιος του οποίοι οι πρόγονοι (;) μελετούσαν πριν από 3.000 χρόνια τον Πλάτωνα, ενώ οι πρόγονοι των Άγγλων έτρωγαν βελανίδια σκαρφαλωμένοι στα δένδρα παρέα με χιμπατζήδες; Ακολούθησε πλήθος ρατσιστικών μηνυμάτων, τα οποία υποστήριζαν το αίτημα των βαρεμένων αγράμματων, δηλαδή την αφαίρεση της ιθαγένειας του Θανάση και της οικογένειας. Αργότερα, ο «Ερευνητικός (να σου πετύχει) Οργανισμός Ελλήνων» αντελήφθη την γκάφα και ζήτησε συγγνώμη. Θα ήταν πιο ειλικρινής αν είχε απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα: θα είχε κάνει την ίδια φασαρία, αν είχε εμφανιστεί ένας λευκός παίκτης, φορώντας την ίδια φανέλα;  
Πριν από δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση αφαίρεσε από παιδιά σαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το δικαίωμα ψήφου, ακόμα και για τις δημοτικές εκλογές. Στην κυβέρνηση αυτή ανήκει και ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος βρέθηκε τις ίδιες μέρες με το all star game στις ΗΠΑ. Για τον Αντετοκούνμπο ο Άδωνις μάλλον πίστευε παλιότερα περίπου τα ίδια με τον Μιχαλολιάκο, αλλά τώρα ξεπλύθηκε στο γαλάζιο πλυντήριο και είναι πιο προσεκτικός.  
Αυτό που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι κατά την επίσκεψή του στην Αμερική ο υπουργός Υγείας δήλωσε πως τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τη Μυρτώ, την κοπέλα που δέχθηκε στην Πάρο τη φρικιαστική επίθεση, από έρανο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων θα συμψηφιστούν με τα ποσά που οφείλει ακόμα το ελληνικό κράτος για την επτάμηνη νοσηλεία της στη Βοστώνη. Η δήλωση εξόργισε την μητέρα της άτυχης κοπέλας που είπε ότι «δεν έχω εξουσιοδοτήσει κανέναν για τα χρήματα που μαζεύτηκαν για το παιδί μου» και πρόσθεσε: «Ο κ. Γεωργιάδης, από τότε που επιστρέψαμε στην Ελλάδα η Μυρτώ κι εγώ, δεν έκανε ούτε ένα τηλεφώνημα από ενδιαφέρον».  
Εκπρόσωποι της Ομογένειας ήταν ακόμα πιο σκληροί: «Ποιος είναι αυτός ο κ. Γεωργιάδης που έρχεται στις ΗΠΑ και υποδεικνύει ή αποφασίζει πού θα διατεθούν χρήματα Αμερικανών φορολογούμενων που δόθηκαν σε έρανο για συγκεκριμένο σκοπό; Πού νομίζει ότι απευθύνεται; Σε υπηρεσία του υπουργείου του;».  
Ερώτηση κρίσεως: Ποιος ωφελεί και βοηθά τη χώρα αυτή την κρίσιμη στιγμή; O Μιχαλολιάκος και οι νεοναζί του που δυσφημούν την Ελλάδα με την παρουσία και τις δολοφονίες τους; Ο Άδωνις που προκαλεί προβλήματα ακόμα και στο εξωτερικό; Ή, μήπως, η οικογένεια Αντετοκούνμπο; 


Lifo.gr


Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Nicolaus Copernicus: Ένας επαναστάτης στη μελέτη του Ουρανού (19 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

..............................................................

Nicolaus Copernicus: Ένας επαναστάτης στη μελέτη του Ουρανού

tvxs.gr/node/61143
 
 
 
 
Ο πρώτος εκφραστής της ηλιοκεντρικής θεωρίας, μετά τους αρχαίους Έλληνες, και αστρολόγος του 16ου αιώνα Νικόλαος Κοπέρνικος σαν σήμερα το 1543 πέθανε άσημος, προτού προλάβει να δει το έργο του «Περί των Περιστροφών των Ουράνιων Σφαιρών» να εκδίδεται, έργο για το οποίο η Εκκλησία τον κήρυξε αιρετικό. Πέντε αιώνες μετά τον θάνατο του, το 2008, ξανακηδεύτηκε με τιμές ήρωα στον καθεδρικό ναό του Φρόμπορκ στην Πολωνία.
Ο Κοπέρνικος στο βιβλίο του «De Revolutionibus Orbium Coelestium Libri VI» («Έξι Βιβλία για τις Περιστροφές των Ουράνιων Σφαιρών») υποστήριξε την ηλιοκεντρική θεωρία, την άποψη δηλαδή ότι η Γη και τα άλλα σώματα του Ηλιακού Συστήματος περιστρέφονται γύρω από τον Ήλιο, σε αντίθεση με την τότε επίσημη γεωκεντρική θεωρία, που ήθελε τη Γη ακίνητη και κέντρο του κόσμου.
Ουσιαστικά παρουσιάζει την τροποποίηση της θεωρίας του Πτολεμαίου για μια κινούμενη Γη. Στο μοντέλο που παρουσιάζεται, το Σύμπαν αποτελείται από 8 ομόκεντρες σφαίρες. Η εξώτατη, όγδοη σφαίρα, ήταν πάλι η σφαίρα των απλανών αστέρων, αλλά τώρα ο Ήλιος είναι ακίνητος στο κέντρο. Οι 6 γνωστοί την εποχή του Κοπέρνικου πλανήτες περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο με τη σειρά που γνωρίζουμε και σήμερα, ενώ η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη.
Επιπλέον, η φαινομενική κίνηση του Ήλιου και των απλανών γύρω από τη Γη εξηγείται από την ημερήσια περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της. Ο Κοπέρνικος, ωστόσο, ακολουθώντας όπως φαίνεται τον Αρίσταρχο, δεν τόλμησε να εγκαταλείψει τις κυκλικές τροχιές (οι αληθινές τροχιές των πλανητών είναι ελλειπτικές), με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να διατηρήσει τους επίκυκλους του Πτολεμαίου.
Παρά το γεγονός αυτό, η μεταπήδηση από ένα γεωκεντρικό στο ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν από μόνη της πολύ σημαντική, καθώς δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα σχετικώς με την αξιοπιστία του Αριστοτέλη, τον οποίο η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είχε αναγάγει σε αλάθητο.
Το έργο του Κοπέρνικου αποτέλεσε τη βάση για την εξέλιξη της σύγχρονης Αστρονομίας και άνοιξε το δρόμο για τους αστρονόμους της επόμενης γενιάς, όπως ο Κέπλερ και ο Γαλιλαίος, αλλά και την Επιστημονική επανάσταση του 17ου αιώνα. Επιπλέον ο τίτλος του έργου είχε και από μόνος του ιστορική επίδραση καθώς έδωσε το λατινικό όνομα revolutio (περιστροφή, περιφορά) σε κάθε αιφνίδια και θεμελιώδη μεταβολή στη σκέψη ή και στην κοινωνία (revolution = επανάσταση).
Ο Κοπέρνικος γεννήθηκε το 1473 στο Τορούν της Πολωνίας, και πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Φρόμπορκ της Βάρμιας, επαρχίας της Πολωνίας. Πέθανε το 1543 σχεδόν άσημος πριν η ριζοσπαστική του αντίληψη κάνει την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία να τον καταδικάσει σαν αιρετικό. Ο τάφος του ήταν άγνωστος μέχρι το 2008 όπου ανακαλύφτηκαν τα οστά του και το 2010 ξανακηδεύτηκε αυτή την φορά με τιμές ήρωα από την Εκκλησία.

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: O «πατέρας» της ατομικής βόμβας (18 Φεβ 2014 | tvxsteam tvxs.gr)

.............................................................

Ρόμπερτ Οπενχάιμερ: O «πατέρας» της ατομικής βόμβας

tvxs.gr/node/59068
 
 
«Μερικοί άνθρωποι γέλασαν, μερικοί άνθρωποι φώναζαν, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν σιωπηλοί. Μέσα στο μυαλό μου κυριάρχησε ένας στίχος, μια γραμμή από το "Bhagavad-Gita" στην οποία ο Krishna προσπαθεί να πείσει τον πρίγκιπα ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του: "Είμαι ο θάνατος: ο καταστροφέας των κόσμων"». Αυτά ήταν τα λόγια του γερμανικής καταγωγής αμερικανού φυσικού Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, με τα οποία περιέγραψε τη στιγμή της πρώτης έκρηξης ατομικής βόμβας στην έρημο του Νew Mexico στις 16 Ιουλίου του 1945.

Ο Ρόμπερτ Οπενχάιμερ είναι ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την κατασκευή της ατομικής βόμβας. Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1904 στη Νέα Υόρκη από πατέρα έμπορο που ήρθε μετανάστης στις ΗΠΑ από τη Γερμανία και από μητέρα ζωγράφο με καταγωγή από τη Βαλτιμόρη. Ύστερα από δύσκολα σχολικά χρόνια στα οποία ήταν κλεισμένος στον εαυτό του, ακοινώνητος και γεμάτος ανασφάλειες- ανασφάλειες που τον ακολούθησαν σε όλη του τη ζωή –μπαίνει στο Χάρβαρντ το 1922, όπου παράλληλα με την φυσική και τη χημεία παρακολουθεί μαθήματα φιλοσοφίας, γαλλικής φιλολογίας ενώ έχει ιδιαίτερη έφεση στις γλώσσες. Μαθαίνει λατινικά, ελληνικά γαλλικά, γερμανικά και προκειμένου να δώσει μία διάλεξη στην Ολλανδία μαθαίνει μέσα σε έξι εβδομάδες Ολλανδικά.
Τρία χρόνια αργότερα τελειώνει τις σπουδές στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ξεκινάει μία σειρά ταξιδιών σε μεγάλα επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης, σε μία περίοδο που η Γηραιά Ήπειρος ήταν το επίκεντρο των επιστημονικών επαναστάσεων. Το 1926 και αφού έχει περάσει από το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ - όχι και με τις καλύτερες αναμνήσεις, καθώς ήταν μία δύσκολη περίοδος κατά την οποία ο αμερικανός φυσικός αναζητούσε την ψυχική του ηρεμία – αποδέχεται την πρόσκληση του Γερμανού φυσικού Max Born – ένας από τους θεμελιωτές της κβαντικής μηχανικής – να εργαστεί στο πλευρό του στην πόλη Γκέτινγκεν της Γερμανίας.
Το 1927 ο Οπενχάιμερ παίρνει το διδακτορικό του πάνω στην κβαντική θεωρία των μορίων» με τη δημιουργία της «προσέγγισης Born - Oppenheimer» που αποτελεί μέχρι και σήμερα τη βάση για οποιαδήποτε μελέτη των μορίων. Το ταξίδι του στην Ευρώπη τελειώνει το 1929. Επιστρέφει οριστικά πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες καλύπτοντας παράλληλα δύο θέσεις, τόσο στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ όσο και στο
Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας στην Πασαντίνα. Λίγα χρόνια μετά αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες που θέλουν το Ρόμπερτ Οπενχάιμερ να έχει στενές επαφές με το κομμουνιστικό κόμμα – άλλωστε πολλά άτομα από το κοντινό του περιβάλλον ήταν μέλη του κόμματος ή ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινταν σε αυτό – χωρίς ποτέ ωστόσο να επιβεβαιωθούν. Τον Ιούνιο του 1942 διορίζεται επιστημονικός διευθυντής του προγράμματος Manhattan για την κατασκευή της ατομικής βόμβας.
Ο Οπενχάιμερ ιδρύει ένα νέο ερευνητικό σταθμό στο Los Alamos του New Mexico. Εκεί φέρνει τα καλύτερα μυαλά που υπήρχαν στη φυσική για να εργαστούν στην ανάπτυξη μιας ατομικής βόμβας καταλήγοντας στο τέλος διαχειρίζεται περισσότερους από τρεις χιλιάδες ανθρώπους. Η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας γίνεται στην έρημο του Alamogordo στο Νέο Μεξικό στις 16 Ιουλίου 1945 - με το κωδικό όνομα «Trinity» - με τον Οπενχάιμερ λίγο καιρό αργότερα να συμφωνεί με την πλειοψηφία που τασσόταν υπέρ της χρήσης της βόμβας ενάντια στην Ιαπωνία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Οι βόμβες ουρανίου της 6ης Αυγούστου και πλουτωνίου της 9ης Αυγούστου του 1945 ερημώνουν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
Οι ηθικές όμως συνειδήσεις - την ώρα που οι αναφορές για τις απώλειες στην Ιαπωνία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο - αρχίζουν να ταλαιπωρούν τόσο τον ίδιο τον Οπενχάιμερ όσο και όσους πήραν μέρος στην αποστολή. Την στιγμή μάλιστα της βράβευσης για τη συνεισφορά του στον πόλεμο από τον πρόεδρο Τρούμαν, ο Οπενχάιμερ δηλώνει: «Κύριε πρόεδρε, έχω αίμα στα χέρια μου». Μία φιγούρα τόσο αναγνωρίσιμη όσο αυτή του Αϊνστάιν, έγινε σύμβολο μίας ολόκληρης εποχής κερδίζοντας τον θαυμασμό των περισσότερων φυσικών. Έπρεπε να φτάσει το 1961 για να βραβευτεί με το βραβείο Fermi - την ανώτατη διάκριση - από την Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.
Όπως όλοι οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο Λος Αλαμος, ο Οπενχάιμερ δεν φάνηκε ποτέ να μετανιώνει για τη συμμετοχή του στην κατασκευή της ατομικής βόμβας αλλά περισσότερο ήρθε σε επαφή με τις δυσάρεστες συνέπειες που μπορεί να έχει μία επιστημονική σύλληψη: «Με κάποιο είδος χοντροκομμένης αίσθησης, που καμιά χυδαιότητα, κανένα χιούμορ, καμιά υπερβολή δεν μπορεί να εξαλείψει, οι φυσικοί γνώρισαν την αμαρτία και αυτή είναι μια γνώση που δεν μπορούν να χάσουν». Πέθανε στις 18 Φεβρουαρίου του 1967 από καρκίνο του λάρυγγα.