Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Guernica: Ένα έγκλημα πολέμου και ένα αριστούργημα (26 Απρ 2013 | tvxsteam tvxs.gr)

...........................................................


Guernica: Ένα έγκλημα πολέμου και ένα αριστούργημα

tvxs.gr/node/36087
 
 
 
Όταν στις 26 Απριλίου 1937, στα πλαίσια του Ισπανικού Εμφυλίου γερμανοί και ιταλοί πιλότοι βομβάρδισαν την κωμόπολη Guernica στη χώρα των Βάσκων της Ισπανίας, ο Pablo Picasso βρήκε στο τραγικό αυτό γεγονός, το οποίο κόστισε τη ζωή σε 1,650 ανθρώπους και ισοπέδωσε το 70% της πόλης, μια πηγή έμπνευσης. Ο λόγος για το έργο του, Guernica, το οποίο περιγράφει την απανθρωπιά, τη βιαιότητα και τη φρίκη του συγκεκριμένου πολέμου, αλλά και όλων των πολέμων.
Από το 1936 έως το 1939 η Ισπανία αντιμετώπισε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο: ο δικτάτορας Franco εναντίον των δημοκρατικών δυνάμεων. Οι Βάσκοι, στο βορρά της χώρας, ήταν από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους εθνικιστές του Franco, καθώς αντιστέκονταν σθεναρά και συνεργάζονταν με τη δημοκρατική κυβέρνηση της Μαδρίτης. Όταν, λοιπόν, την άνοιξη του 1937, οι εθνικιστές θέλησαν να καταλάβουν επιτέλους τον ατίθασο βορρά, η Guernica θεωρήθηκε εξαρχής το μεγαλύτερο εμπόδιο για την κατάληψη της στρατηγικής πόλης Bilbao.
Η μικρή αυτή κωμόπολη, με τους 5.000 μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους χιλιάδες δημοκρατικούς πρόσφυγες, βρισκόταν σε στρατηγικό σημείο πάνω στο δρόμο για το Bilbao. Επιπλέον, η Guernica ήταν σημαντική για τους Βάσκους γιατί στο κέντρο της πόλης υπήρχε μια βελανιδιά, κάτω από την οποία συνήθιζε να συνεδριάζει η Βουλή τους.
Η «Επιχείρηση Επίπληξη» (Operation Rugen), όπως ονομάστηκε ο βομβαρδισμός της Guernica, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 26ης Απριλίου, 1937, από τις 16:30 έως τις 19:00. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 20 γερμανικά μαχητικά και 3 ιταλικά. Επρόκειτο στην πραγματικότητα για μια πολύ απλή επιχείρηση, καθώς η μικρή βασκική πόλη ήταν ανοχύρωτη. Μετά από τους απανωτούς βομβαρδισμούς γρήγορα ξέσπασαν πυρκαγιές σε πολλά σημεία της πόλης, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς.
Οι εθνικιστές δεν αρνήθηκαν τον βομβαρδισμό της Guernica, αλλά έριξαν την ευθύνη για τις φωτιές και την εκτεταμένη καταστροφή της πόλης στους υποχωρούντες Δημοκρατικούς, τους οποίους και κατηγόρησαν για εφαρμογή τακτικών «καμένης γης». Εξήντα, πάντως, χρόνια μετά από αυτό το έγκλημα πολέμου –επίθεση σε μη στρατιωτικό στόχο, θάνατος άοπλων- το 1997, ο γερμανός πρόεδρος Roman Herzog «έτεινε χείρα φιλίας και συμφιλίωσης, εξ ονόματος του γερμανικού λαού» προς τους επιζώντες της επίθεσης.
Από την αρχή του πολέμου ο Picasso είχε ταχθεί με τους δημοκρατικούς. Όταν, λοιπόν, πληροφορήθηκε την καταστροφή της βασκικής πόλης Guernica θέλησε να διαμαρτυρηθεί με το δικό του τρόπο: ζωγραφίζοντας τον ομώνυμο πίνακα, καταδικάζοντας έτσι τον πόλεμο και την ωμότητά του. Ο διάσημος ζωγράφος ήταν, εξάλλου, οπαδός της στρατευμένης τέχνης, έχοντας δηλώσει στο παρελθόν ότι «η ζωγραφική είναι ένα όπλο για την επίθεση και την άμυνα ενάντια στον εχθρό».
Τις ημέρες, λοιπόν, εκείνες του βομβαρδισμού, ο Picasso ετοίμαζε έναν πίνακα, παραγγελία της Δημοκρατικής κυβέρνησης της Μαδρίτης για τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Μόλις έμαθε για την τύχη της Guernica είχε βρει τόσο το θέμα, όσο και τον τίτλο του έργου του. Λέγεται, τέλος, ότι όταν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Γερμανοί εισέβαλαν στο Παρίσι, με στόχο την κατάσχεση καλλιτεχνικών θησαυρών, ένας Γερμανός αξιωματικός έδειξε στον Πικάσο τον πίνακα αυτόν και τον ρώτησε: δικό σας έργο; «Όχι, δικό σας!» ήταν η απάντηση. 


Το έργο



 

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Κορυφώνεται η «βροχή» των Λυρίδων στις 21 και 22 Απριλίου (http://www.protothema.gr, Web only 19/04/2013)

..........................................................


Μερική έκλειψη Σελήνης στις 25 Απριλίου

Κορυφώνεται η «βροχή» των Λυρίδων στις 21 και 22 Απριλίου

http://www.protothema.gr, Web only
19/04/2013  10:08

 



Η πρώτη βροχή διαττόντων αστέρων της άνοιξης, οι Λυρίδες, άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Οι πτώσεις των συγκεκριμένων μετεώρων, που αποκαλούνται και «πεφταστέρια», θα αποκορυφωθούν την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ θα διαρκέσουν σε πιο αραιή μορφή έως τις 25 του μηνός.

Επειδή πάντως στις 25 Απριλίου υπάρχει πανσέληνος, ο ουρανός τις προηγούμενες νύχτες δεν θα είναι πολύ σκοτεινός και έτσι οι παρατηρητές (στο μέτρο πάντα που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες) δεν θα έχουν ιδανικές συνθήκες, από τα μεσάνυχτα έως τα χαράματα, για να δουν το αστρονομικό φαινόμενο. Στο αποκορύφωμά του αναμένεται να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα και να πυρακτώνονται έως 20 διάττοντες ανά ώρα με ταχύτητα περίπου 50 χιλιομέτρων την ώρα.

Οι Λυρίδες είναι γνωστό ότι καμία φορά δημιουργούν πολύ φωτεινά πεφταστέρια με μακριές ουρές, ορατές στον ουρανό επί αρκετά δευτερόλεπτα. Κάποιες χρονιές μάλιστα, τα μετέωρά τους έφθασαν μέχρι και τα 100 χλμ. την ώρα.

Η εν λόγω βροχή μετεώρων, που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό της Λύρας, από όπου πήρε το όνομά της, και κυρίως από τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), ο οποίος είναι το πιο λαμπρό άστρο του συγκεκριμένου αστερισμού και το δεύτερο φωτεινότερο άστρο του νυχτερινού ουρανού του βορείου ημισφαιρίου.

Η πραγματική, όμως, πηγή προέλευσής είναι ο κομήτης «Θάτσερ», που ανακάλυψε το 1861 ο Αμερικανός Α. Θάτσερ (συνεπώς καμία σχέση με την μόλις αποβιώσασα πρώην Βρετανίδα πρωθυπουργό) και ο οποίος αφήνει στο πέρασμά του μια ουρά σκόνης και σωματιδίων, που διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας. Ο κομήτης εκτιμάται ότι θα ξαναπεράσει πολύ κοντά από τη Γη το έτος 2276, καθώς η τροχιά του γύρω από τον Ήλιο διαρκεί περίπου 415 χρόνια.

Τα απομεινάρια από την ουρά του, μετά το τελευταίο κοντινό πέρασμά του τον 19ο αιώνα, αιωρούνται ακόμα στο διάστημα και συνεχίζουν κάθε χρόνο να προκαλούν τη «βροχή» των Λυρίδων. Ορισμένοι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η επόμενη θεαματική βροχή Λυρίδων θα λάβει χώρα το 2040-41.
 
Πανσέληνος και μερική έκλειψη Σελήνης στις 25 Απριλίου

Εξάλλου, την Πέμπτη 25 Απριλίου, εκτός από την πανσέληνο, που θα λάβει χώρα περίπου στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδος, θα υπάρξει παράλληλα και μια μερική σεληνιακή έκλειψη, καθώς το φεγγάρι θα βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τον Ήλιο, ενώ Γη θα παρεμβάλλεται ανάμεσά τους. Η έκλειψη θα είναι ορατή σε μεγάλες περιοχές της Ευρώπης (και στην Ελλάδα), της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας.

Θα πρόκειται για μια μερική έκλειψη με πολύ μικρή κάλυψη του σεληνιακού δίσκου από τη σκιά της Γης (μόνο το 1,5% της διαμέτρου του φεγγαριού) και θα έχει διάρκεια μόλις 27 λεπτών (η δεύτερη συντομότερη του 21ου αιώνα). Πάντως, παρά τη μικρή κάλυψη, η έκλειψη θα είναι ορατή με τα τηλεσκόπια, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και το σκοτείνιασμα μεγάλου τμήματος της Σελήνης από την παρασκιά.

Στην Ελλάδα η έναρξη έκλειψης της παρασκιάς θα γίνει στις 21:03 το βράδυ και η έναρξη της μερικής έκλειψης στις 22:54. Το μέγιστο της έκλειψης θα συμβεί στις 23:07, το τέλος της μερικής έκλειψης στις 23:21 και το τέλος έκλειψης της παρασκιάς στη 1:11 της 26ης Απριλίου.

Τέλος, στις 28 Απριλίου, ο μεγάλος πλανήτης Κρόνος, με τους θεαματικούς δακτυλίους του, θα κάνει την κοντινότερη προσέγγισή του στη Γη, προσφέροντας έτσι στους απανταχού φίλους της αστρονομίας, ιδίως τους ερασιτέχνες, την καλύτερη ευκαιρία για τις σχετικές παρατηρήσεις και φωτογραφήσεις.

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Δραματική επιτάχυνση της τήξης των πάγων της Ανταρκτικής (www.Kathimerini.gr, 17/4/2013)

..........................................................

Δραματική επιτάχυνση της τήξης των πάγων της Ανταρκτικής

Δέκα φορές ταχύτερα, απ’ ό,τι πριν 600 χρόνια, λιώνουν οι πάγοι της Ανταρκτικής.



Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι έλιωναν πριν 600 χρόνια.
Την έρευνα διεξήγαν Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο Australian National University, οι οποίοι με ειδικό τρυπάνι κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου προερχόμενα από βάθος 360 μέτρων.
Τα δείγματα αυτά τους έδωσαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες με αυτές που επικρατούσαν πριν έξι αιώνες.
Πιο συγκεκριμένα, οι συγκρίσεις έδειξαν ότι η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας σήμερα είναι κατά 1,6 βαθμούς υψηλότερη, απ' ό,τι ήταν πριν 600 χρόνια και οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων, Dr Nerrilie Abram, από το Australian National University, δήλωσε ότι ο ρυθμός του λιωσίματος των πάγων επιταχύνθηκε τα τελευταία 50 χρόνια. «Το λιώσιμο άρχισε σιγά-σιγά πριν 600 χρόνια, αλλά τα τελευταία 50 χρόνια άρχισε να λαμβάνει δραματικές διαστάσεις», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η παραμικρή πλέον άνοδος της θερμοκρασίας στην ατμόσφαιρα επηρεάζει το λιώσιμο των πάγων.


Πηγή: AΠE-MΠΕ

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το κινητό τηλέφωνο γίνεται 40 ετών! (http://www.ikypros.com, 3 Απριλίου 2013)

..........................................................

Το κινητό τηλέφωνο γίνεται 40 ετών!
 
3 Απριλίου 2013  
Το κινητό τηλέφωνο γίνεται 40 ετών!
 
                             Ο πρωτοπόρος και οραματιστής στον κλάδο των ασύρματων    
                                    επικοινωνιών, Martin Cooper

Ήταν 3 Απριλίου 1973 όταν ο Μάρτιν Κούπερ, μηχανικός στην εταιρεία Motorola, τηλεφώνησε σε ένα συνάδελφό του, ο οποίος εργαζόταν σε ανταγωνίστρια εταιρεία τηλεπικοινωνιών και του ανακοίνωσε ότι του μιλάει από ένα «πραγματικό κινητό τηλέφωνο».
Το 2012, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών, υπήρχαν έξι δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα στον πλανήτη και την ίδια ώρα, ο πληθυσμός της Γης δεν ξεπερνούσε τα 7 δισ.

«Μέσα σε διάστημα 40 ετών, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί από επαγγελματικά εργαλεία σε είδη κατανάλωσης για επικοινωνία, πρόσβαση στο διαδίκτυο και πολλές άλλες λειτουργίες» αναφέρει ο δρ. Μάικ Σορτ, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου Μηχανικής και Τεχνολογίας, μιλώντας στο BBC.

«Στο μέλλον, θα δούμε μια ακόμη μεγαλύτερη γκάμα συσκευών, αρκετές από τις οποίες θα τις… φοράμε» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Θα δουλεύουμε ως άνθρωποι με όλες μας τις αισθήσεις. Η πρόοδος της τεχνολογίας στο χώρο των γυαλιών έχει ήδη αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα» τόνισε ο δρ. Μάικ Σορτ.

Ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου, Μάρτιν Κούπερ είναι σήμερα 85 ετών. Θεωρείται ο «πατέρας» του κινητού τηλεφώνου.

Σε παλιότερη συνέντευξή του στο BBC, ο Μάρτιν Κούπερ παραδέχθηκε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το κόστος απόκτησης μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας θα ήταν τόσο προσιτό σήμερα.

Η συνέντευξη δόθηκε το 1983, όταν το κόστος απόκτησης μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας αντιστοιχούσε σε 3.500 δολάρια.

«Οραματιζόμασταν ότι μια μέρα οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας θα ήταν τόσο μικρές που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να τις κρεμάσουν στο αυτί τους» ανέφερε ο Κούπερ.

Όπως είπε ο Κούπερ, η ιδέα για την κατασκευή του πρώτου κινητού τηλεφώνου «γεννήθηκε» στο τέλος της δεκαετίας του '60, όταν η εταιρεία ΑΤ&Τ ανακάλυψε το τηλέφωνο αυτοκινήτου.