Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

"Παγωμένο Ροζ" 26 Ιουν 2012 | tvxsteam tvxs.gr

...............................................................

Παγωμένο Ροζ

tvxs.gr/node/98688
 
Πάγοι που λιώνουν στη Γροιλανδία, ενώ το ροζ χρώμα του ουρανού αντανακλάται στο νερό.


Από το Live Science, του Tavi Murray. 

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη Ερωδιός της τροπικής Αφρικής εθεάθη στο Μεσολόγγι (ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012 )

.........................................................

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη

Ερωδιός της τροπικής Αφρικής εθεάθη στο Μεσολόγγι

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

 
 
Ένας μαυροτσικνιάς (Egretta ardesiaca), είδος ερωδιού που ζει αποκλειστικά στην υποσαχάρια Αφρική, εθεάθη για πρώτη φορά στην ηπειρωτική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην περιοχή Βαλτί, βόρεια των εκβολών του Αχελώου, στο Εθνικό Πάρκο των υγροτόπων Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Στις 3 Ιουνίου, δύο μέλη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο Νίκος Μπούκας και ο Θόδωρος Κομηνός, παρατήρησαν έναν μαύρο ερωδιό μαζί με λευκοτσικνιάδες (Egretta garzetta). Αρχικά νόμισαν ότι επρόκειτο για θαλασσοτσικνιά (Egretta gularis), έναν σκούρο ερωδιό του οποίου η εξάπλωση φτάνει έως την Αίγυπτο και έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στη Νότια Ευρώπη.

Η αποκάλυψη έγινε όταν το πτηνό άρχισε να τρέφεται. Τα μέλη της οργάνωσης παρατήρησαν ότι αντί για το φυσιολογικό «περπάτημα και κάρφωμα» των κοινών ερωδιών, αυτός, με μια απότομη κίνηση, έφερνε τις φτερούγες του μπροστά, καλύπτοντας κεφάλι και λαιμό. Από μακριά, έμοιαζε με ολοστρόγγυλη μαύρη ομπρέλα πάνω από την επιφάνεια του νερού. Αυτό κρατούσε λίγα δευτερόλεπτα και μετά έπαιρνε και πάλι τη φυσιολογική του στάση, περπατούσε λίγα μέτρα και ξανά τα ίδια.

Το νέο μεταδόθηκε σαν αστραπή στους παρατηρητές πουλιών και ήδη πολλοί έχουν καταφθάσει στην περιοχή από όλη την Ελλάδα αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο μαυροτσικνιάς φαίνεται να έχει εγκατασταθεί σε μια αποικία λευκοτσικνιάδων.

«Πάντα υπάρχει ιδιαίτερη χαρά όταν βλέπουμε νέα είδη πουλιών στην Ελλάδα. Φέτος έχουμε ήδη δύο: έναν σκουφοπετρόκλη (Oenanthe monacha) στο Νέστο τον περασμένο Μάιο, είδος που το περιμέναμε αφού απαντά τυχαία σε γειτονικές μας χώρες, και τώρα ο μαυροτσικινιάς, μια οπωσδήποτε εντυπωσιακή καταγραφή που κανείς δε φανταζόταν», λέει ο γραμματέας της Επιτροπής Αξιολόγησης Ορνιθολογικών Παρατηρήσεων (ΕΑΟΠ) Νίκος Προμπονάς.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Παπακωνσταντίνου, επίσης μέλος της EAOP, επιχειρεί να δώσει μια εξήγηση για το πώς βρέθηκε ο μαυροτσικνιάς στην Ελλάδα: «Πιθανώς τον περασμένο χειμώνα ο μαυροτσικνιάς να συνάντησε μια ομάδα λευκοτσικνιάδων που διαχείμαζαν στην Αφρική και τους ακολούθησε όταν αυτοί επέστρεψαν στην Ευρώπη. Σε αυτή την επιλογή ίσως να συντέλεσαν και τοπικές αρνητικές περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως ξηρασία».

»Στην πραγματικότητα, όμως, ποιος ξέρει τι έγινε;»

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ζωγραφίζοντας τη σκιά μου... (αφιέρωμα στα παιδιά της Δ1 του 4ου Δ.Σχολ. του Ναυπλίου...

 ..............................................................


Ζωγραφίζοντας τη σκιά μου...






























































 


































από τα παιδιά της Δ' δημοτικού του 4ου Δημοτικού Σχολείου του Ναυπλίου μια Τετάρτη του Μαΐου του 2012. 

Καλό Καλοκαίρι ι ι ι ι ι...!


Σάββατο 9 Ιουνίου 2012

"Η άγνωστη θηλυκή ύπαρξη" του Νίκου Δήμου (www. lifo.gr, 7.6.2012)

.................................................................

www. lifo.gr, 7.6.2012

Η άγνωστη θηλυκή ύπαρξη

του Νίκου Δήμου

Ποια είναι αυτή η κυρία ή δεσποινίς, κοπέλα ή γριέντζω, που μπερδεύεται μέσα στα λόγια μας κάθε μέρα και μας ταλαιπωρεί; 


 
  • Μεγαλώνοντας μαθαίνεις. Πώς το είπε κι ο Σωκράτης (που τελικά στην αναθεώρηση της δίκης του γλίτωσε το κώνειο). «Γηράσκω αεί… κ.λπ.». Έτσι κι εγώ.
  • Μεταξύ αυτών που έμαθα σε μεγάλη ηλικία είναι μερικές εκφράσεις που δεν υπήρχαν στα νιάτα μου. Όλες έχουν ένα κοινό στοιχείο: αναφέρονται σε μια απροσδιόριστη θηλυκή οντότητα που παίζει βασικό ρόλο στη φράση.
  • Παραδείγματα: Μου ΤΗΝ δίνει… ΤΗΝ κάνω... Του ΤΗΝ είπε… Μου ΤΗΝ πέφτει…
  • Ποια είναι αυτή που υποκρύπτεται πίσω από το ΤΗΝ; Ποια δίνει, ποια λέει, ποια κάνει, ποια πέφτει;
  • Η πιο εύκολη ερμηνεία είναι στο θέμα της άποψης. «Του ΤΗΝ λέω» προφανώς σημαίνει τη γνώμη μου. Όμως δεν είναι μόνο γνώμη, γιατί η έκφραση υπονοεί και φραστική επίθεση. «Του ΤΗΝ είπα» σημαίνει «τον έβρισα» ή έστω «τον μάλωσα». Άρα, το ΤΗΝ εδώ δεν αφορά μόνο γνώμη, αλλά επίκριση, κατάκριση.
  • Ως εδώ καλά. Αλλά όταν «ΤΗΝ κάνω», ποια κάνω; Η έκφραση σημαίνει φεύγω. Τι κάνω όταν φεύγω;
  • Και η φίλη που μου έγραψε ότι προχθές κάποιος σιχαμερός τύπος «της ΤΗΝ έπεσε» τι ακριβώς εννοούσε; Διότι αν έγραφε την παλιά έκφραση «μου κόλλησε», θα καταλάβαινα αμέσως. Η φράση είναι σαφής, σχεδόν χειροπιαστή - όπως όταν σου κολλάει ένας εφαψίας στο λεωφορείο. Αλλά της ΤΗΝ έπεσε; Ποια;
  • Και συμπληρώνει: «Μου τη δίνει όταν είναι θρασείς, ενώ καταλαβαίνουν ότι δεν τους πάω!». Να το πάλι το άγνωστον θήλυ. «Της ΤΗ δίνει». Ποια;
  • Ποια είναι αυτή η κυρία ή δεσποινίς, κοπέλα ή γριέντζω, που μπερδεύεται μέσα στα λόγια μας κάθε μέρα και μας ταλαιπωρεί; Και γιατί είναι η γλώσσα τόσο σεξιστική; Δεν θα μπορούσαμε να λέμε: «ΤΟΝ κάνω», «του ΤΟΝ λέω». Με αρσενικό άρθρο οι φράσεις γίνονται σχεδόν άσεμνες. Σίγουρα είναι, στην περίπτωση: «του ΤΟΝ πέφτω».
  • Υπάρχουν και οι παλιότερες παραδοσιακές εκφράσεις. Ποια βάφει κανείς όταν λέει: «την έβαψα»; Και ποιαν πατάει στην έκφραση «την πάτησα»;
  • Η ζωή μας είναι γεμάτη από άγνωστες γυναίκες που τις παίρνουμε κάθε μέρα στο στόμα μας χωρίς να ξέρουμε ποιες είναι. Απ’ ό,τι ξέρω, το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει σε άλλες γλώσσες. Εδώ σας θέλω, σοβαροί μας γλωσσολόγοι (όχι, δεν εννοώ τον Μπαμπινιώτη), να μας λύσετε την απορία.
  • ΥΓ.: Εσείς περιμένατε, δέκα μέρες πριν από τις εκλογές, να γράψω πολιτικά και προεκλογικά. Ε, λοιπόν, σας ΤΗΝ έφερα!

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

"Εντυπωσίασε η διέλευση της Αφροδίτης" (http://www.megatv.com, 6/6/2012)

................................................................


http://www.megatv.com, 6/6/2012

Εντυπωσίασε η διέλευση της Αφροδίτης




Εντυπωσίασε η διέλευση της Αφροδίτης

Τη διέλευση της Αφροδίτης ανάμεσα στον ήλιο και τη Γη, ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που θα επαναληφθεί σε 105 χρόνια, είχαν την ευκαιρία να δουν εκατομμύρια άνθρωποι σε διάφορα σημεία της υδρογείου.
Η διέλευση έγινε ορατή ως σκοτεινή κηλίδα που πραγματοποίησε ένα ταξίδι 6,5 ωρών πάνω στον διάπυρο ηλιακό δίσκο. Το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη φάση του φαινομένου έγινε ορατή στη Βόρειο Αμερική, την Κεντρική Αμερική και το βορειότερο τμήμα της Νοτίου Αμερικής.
Η διέλευση ήταν ιδιαίτερα ορατή και εντυπωσιακή στην Αυστραλία, αλλά η παρακολούθηση γινόταν μόνο με ειδικά τηλεσκόπια που είναι εφοδιασμένα με φίλτρα για την ηλιακή ακτινοβολία. Σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Νότια Ασία οι πολίτες μπόρεσαν να δούν μόνο την τελική φάση του φαινομένου λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα.
Οι επιστήμονες ανέμεναν την διέλευση της Αφροδίτης προκειμένου να εξετάσουν ιδέες που θα τους βοηθήσουν στην ανακάλυψη πλανητών στον γαλαξία που μοιάζουν με τη Γη, καθώς και για να μάθουν περισσότερα για την ίδια την Αφροδίτη και την πολύπλοκη ατμόσφαιρά της. Οι σπάνιες ευθυγραμμίσεις ανάμεσα στη Γη, την Αφροδίτη και τον Ήλιο επέτρεψαν στους αστρονόμους του 17ου και 18ου αιώνα να υπολογίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την απόστασή μας από τον Ήλιο.


Δείτε το φωτορεπορτάζ για το αστρονομικό φαινόμενο.

Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

"Οταν η Αφροδίτη συναντά τον Ηλιο" ("ΤΑ ΝΕΑ", Σάββατο 02 Ιουνίου 2012)


..............................................................

Οταν η Αφροδίτη συναντά τον Ηλιο

Ενα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο – τέσσερις φορές ανά δυόμισι αιώνες – θα ζήσουμε στις 6 Ιουνίου

Επιμέλεια: Ελευθεριάδου Εύη, Κρίκης Στέφανος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: στα "ΝΕΑ", Σάββατο 02 Ιουνίου 2012

 
Ευκαιρία ζωής θα είναι η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο, που στην Ευρώπη και την Ελλάδα θα είναι ορατή κατά την τελευταία φάση του ταξιδιού της, τα ξημερώματα της 6ης Ιουνίου. Οσοι δεν στρέψουν εκείνη την ώρα τα μάτια τους προς τον ουρανό θα πρέπει να περιμένουν άλλα 105 χρόνια μέχρι να επαναληφθεί το φαινόμενο, δηλαδή το 2117.
Στις 6 το πρωί της 6ης Ιουνίου, μόλις ο Ηλιος ανατείλει, η Αφροδίτη θα έχει ήδη ευθυγραμμιστεί μαζί του και μάλιστα θα βρίσκεται μέσα στον δίσκο του. Για τις επόμενες δύο ώρες θα κινείται δυτικά μπροστά από τον Ηλιο μέχρι να χαθεί τελείως από τα μάτια μας.
Η διάβαση της Αφροδίτης, που θα μοιάζει με μια μικρή σκοτεινή κουκκίδα με φόντο τη φωτεινή επιφάνεια του Ηλιου, είναι ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο που παρατηρείται τέσσερις φορές κάθε 243 χρόνια. Σε αντίθεση με τις ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις που λίγα πράγματα έχουν να προσθέσουν στην επιστημονική γνώση, η διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από τον Ηλιο που θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να επαληθευτούν τεχνικές εντοπισμού πλανητών στο μακρινό Διάστημα.
Το γιατί, μας το εξηγεί η δρ Σούζαν Εγκρέιν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Το φως ενός αστεριού είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο φορές ισχυρότερο από εκείνο που αντανακλά ένας πλανήτης που περιφέρεται γύρω του. Επομένως το να παρατηρήσει κανείς έναν πλανήτη γύρω από ένα αστέρι που βρίσκεται αρκετά έτη φωτός μακριά μας είναι ένα αξιόλογο επίτευγμα. Και το να χρησιμοποιήσει κανείς το φως του πλανήτη για να αναλύσει τη σύσταση της ατμόσφαιράς του, ώστε να καταλάβει αν μπορεί να είναι κατοικήσιμος ή όχι, είναι κάτι ακόμα πιο δύσκολο αφού το φως του αστεριού επισκιάζει εκείνο του πλανήτη. Παρ' όλα αυτά, ελπίζουμε ότι η διάβαση της Αφροδίτης θα μας διδάξει πολλά πράγματα».
Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα μόλις η τροχιά της Αφροδίτης ευθυγραμμιστεί με εκείνη της Γης, στο ίδιο ακριβώς επίπεδο. Αυτό συμβαίνει τέσσερις φορές κάθε περίπου δυόμισι αιώνες και οι φορές αυτές χωρίζονται σε δύο ζεύγη των οκτώ ετών. Το 2004 είχε συμβεί πάλι και ήταν θέαμα πρωτόγνωρο για όσους το είδαν.
Μάλιστα, λέγεται ότι μόνο έξι τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί (αν και υπάρχουν εικασίες ότι η διάβαση της Αφροδίτης είχε γίνει αντιληπτή από αρχαίους έλληνες αστρονόμους).