Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Η ζωή το 2000 με τη ματιά του Villemard το 1910 (http://e-chania.blogspot.gr, 14/11/2013)

...............................................................
 
  Η ζωή το 2000 με τη ματιά του Villemard το 1910

Η ζωή το 2000 όπως την φαντάζονταν το 1910: Στον 21ο αιώνα, την εναέρια κυκλοφορία θα ρυθμίζουν ιπτάμενοι τροχονόμοι, οι πυροσβέστες θα φορούν φτερά νυχτερίδας προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά στους ουρανοξύστες, τα άλογα θα είναι υπό εξαφάνιση που οι άνθρωποι θα πληρώνουν για να τα βλέπουν και ο παραδοσιακός κουρέας θα αντικατασταθεί από ρομπότ.

Κάπως έτσι φαντάζονταν τη ζωή στο πολύ μακρινό μέλλον, το 2000, οι άνθρωποι που ζούσαν στο 1910. Ο Γάλλος σκιτσογράφος Villemard κατέγραψε με το πενάκι του καθημερινές σκηνές από το άγνωστο για εκείνον μέλλον.






































 
 
 


































































 
 
 















































Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Εντοπίστηκε ασυνήθιστος αστεροειδής με έξι ουρές (enet.gr, Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013)


........................................................




Εντοπίστηκε ασυνήθιστος αστεροειδής με έξι ουρές

Αστρονόμοι που μελετούν τη ζώνη αστεροειδών στο ηλιακό μας σύστημα με το τηλεσκόπιο Hubble της NASA εντόπισαν για πρώτη φορά έναν αστεροειδή με έξι ουρές σκόνης που περιστρέφονται γρήγορα γύρω από το κυρίως σώμα του, θυμίζοντας ψεκαστικό γκαζόν. 






(Πηγή: NASA)

(Πηγή: NASA)  

Ο αστεροειδής, που είναι εντελώς διαφορετικός από οποιονδήποτε άλλο έχουν βρει οι αστρονόμοι έως τώρα, ονομάζεται Ρ/2013 Ρ5, βρίσκεται στη ζώνη μεταξύ Άρη και Δία και έχει ακτίνα περίπου 240 μέτρων.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής αστρονομίας David Jewitt του πανεπιστημίου UCLA της Καλιφόρνια, είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος ότι πρόκειται για αστεροειδή, καθώς οι αστεροειδείς -αντίθετα με τους κομήτες- δεν έχουν ουρές. Ο συγκεκριμένος όμως, όχι μόνο έχει έξι ουρές αλλά περιστρέφεται τόσο γρήγορα που οι ουρές αλλάζουν κάθε 13 μέρες σχήμα καθώς εκτινάσσουν τμήματα της ύλης στο διάστημα.
Οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "The astrophysical Journal Letters", πιστεύουν πως κάποια στιγμή ο ρυθμός περιστροφής του αστεροειδή θα αυξηθεί τόσο πολύ που θα διαλυθεί τελείως. Δεν θεωρούν ότι οι ουρές είναι αποτέλεσμα σύγκρουσης του Ρ/2013 Ρ5 με άλλο αστεροειδή γιατί δεν έχουν παρατηρήσει απελευθέρωση μεγάλης ποσότητας σκόνης στο διάστημα με τη μία.
Οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον θα βρουν και άλλους τέτοιους αστεροειδείς.