Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Πάλι για τα πθαάκια και τον άτλωπο τα πολύ παλιά χλόνια! "Όταν ο τόνος μπήκε στο μενού" ("ΤΑ ΝΕΑ", Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011)

...............................................................

Όταν ο τόνος μπήκε στο μενού

Πριν από 42.000 χρόνια, ο άνθρωπος πήγε πρώτη φορά για ψάρεμα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα "ΝΕΑ", Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα ερευνητών από την Αυστραλία οι οποίοι ανακάλυψαν ότι ο άνθρωπος είχε εντρυφήσει στην τέχνη του ψαρέματος πολύ παλαιότερα από όσο πιστεύαμε. Η χρονολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι ο άνθρωπος ψάρευε και μάλιστα σε μεγάλα βάθη πριν από 42 χιλιάδες έτη ενώ εντοπίστηκε και ένα αγκίστρι ηλικίας 23 χιλιάδων ετών.

Προϊστορικό ψάρεμα


Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η διατροφή του ανθρώπου από την θάλασσα ξεκίνησε πριν από περίπου 150 χιλιάδες έτη αλλά αφορούσε μόνο την συλλογή και κατανάλωση οστρακόδερμων που βρίσκονταν σε ρηχά νερά. Ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας ανακάλυψαν όμως σε μια περιοχή του Ανατολικού Τιμόρ στον Ειρηνικό Ωκεανό ευρήματα που δείχνουν ότι ο άνθρωπος είχε καταφέρει να αναπτύξει μεθόδους ψαρέματος πριν από δεκάδες χιλιάδες έτη.


Τα ευρήματα


Οι ερευνητές ανακάλυψαν ψαροκόκαλα από 23 διαφορετικά είδη ψαριών τα οποία είχαν αποτελέσει τροφή των κατοίκων της περιοχής. Η ραδιοχρονολόγηση των ευρημάτων έδειξε ότι ορισμένα από αυτά έχουν ηλικία 42 χιλιάδων ετών. Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στα ψάρια υπάρχουν τόνοι και άλλα είδη που ζουν σε μεγάλα βάθη γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι εκεί είχαν ανεπτυγμένες δυνατότητες αλιείας.


Ανάμεσα στα ευρήματα είναι και αγκίστρια, το αρχαιότερο εκ των οποίων έχει ηλικία 23 χιλιάδων ετών και είναι φτιαγμένο από όστρακο, ενώ άλλα εργαλεία ψαρέματος (αγκίστρια, καμάκια κ.α) έχουν ηλικία 12 χιλιάδων ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι ντόπιοι έβγαιναν στα ανοικτά και ψάρευαν με κάποια πρώιμα είδη πετονιάς. «Είναι τα παλαιότερα ευρήματα αλιείας στον κόσμο» αναφέρει ο Ίαν Μακ Νίβεν, του Πανεπιστημίου Monash στην Μελβούρνη που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Science.

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο αγκίστρι ηλικίας 23.000 ετών (http://img.protothema.gr)

...............................................................


Ένδειξη ότι από τότε οι προϊστορικοί άνθρωποι ψάρευαν

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο αγκίστρι ηλικίας 23.000 ετών


 
http://img.protothema.gr/DCD1BB5B57D9AF063950B68FDD0FF581.jpg
 
Το αρχαιότερο αγκίστρι για ψάρεμα που έχει ποτέ βρεθεί και χρονολογείται προ 23.000 περίπου ετών, βρέθηκε στο Ανατολικό Τιμόρ, στον Ειρηνικό ωκεανό, μία σαφής ένδειξη ότι ήδη από τότε οι προϊστορικοί άνθρωποι δοκίμαζαν την τύχη τους ως αλιείς με πετονιά και μάλιστα στα ανοιχτά.

Εξάλλου, βρέθηκαν χιλιάδες ψαροκόκαλα από ψάρια του ωκεανού, υπολείμματα φαγητού, που χρονολογούνται πριν από 42.000 χρόνια και αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη γεύματος με πελαγίσια ψάρια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Σου Ο'Κόνορ του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Science", σύμφωνα με το "Nature" και το "New Scientist", βρήκαν δύο σπασμένα αγκίστρια από όστρακα σε ένα ασβεστολιθικό ρηχό σπήλαιο, τα οποία έχουν το γνωστό καμπύλο σχήμα στην άκρη τους.

Το ένα αγκίστρι χρονολογείται πριν από 11.000 χρόνια και το άλλο πριν από 16.000 έως 23.000 χρόνια. Μέχρι τώρα, τα παλαιότερα αγκίστρια στη ΝΑ Ασία, που έχουν βρεθεί, χρονολογούνταν προ 5.500 ετών, ενώ διεθνώς τα αρχαιότερα σύνεργα ψαρέματος που έχουν βρεθεί (καμάκια και ίσια αγκίστρια), είναι ηλικίας περίπου 12.000 ετών.

Παράλληλα, στην ίδια τοποθεσία, οι ερευνητές ανακάλυψαν περισσότερα από 38.000 κόκαλα ψαριών, το αρχαιότερο από τα οποία έχει ηλικία περίπου 42.000 ετών, σύμφωνα με τις μετρήσεις με βάση την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα. Πρόκειται για το αρχαιότερο δείγμα αλιείας που έχει ποτέ βρεθεί στον κόσμο.

''Το ότι αυτά τα (πελαγίσια) είδη ψαριών αλιεύονταν τακτικά πριν από 40.000 χρόνια, είναι εντυπωσιακό. Είναι κάτι που απαιτεί πολύπλοκη τεχνολογία και δείχνει ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι στη νησιωτική ΝΑ Ασία είχαν αξιοθαύμαστα προχωρημένες θαλασσινές ικανότητες'', δήλωσε η Ο'Κόνορ.

Το ψάρεμα θα βοήθησε τους ανθρώπους να διασχίσουν τον ωκεανό και να φθάσουν στην Αυστραλία πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Οι αρχαιότερες βάρκες που έχουν βρεθεί, στη Γαλλία και την Ολλανδία, δεν είναι παλαιότερες των 10.000 ετών, αν και οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι τα ταξίδια στις θάλασσες είναι πολύ πιο παλαιά, απλώς δεν έχουν διασωθεί τα ξύλινα σκάφη.

Ορισμένοι πάντως επιστήμονες επιμένουν ότι τα πρώτα ταξίδια δεν ήσαν σκόπιμα, αλλά προέκυψαν κατά λάθος, όταν τα ρεύματα παράσερναν στα ανοιχτά τις αυτοσχέδιες σχεδίες των πρώτων αλιέων, που ψάρευαν κοντά στην ακτή.

Οι αρχαιότερες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι έτρωγαν θαλασσινά που έβρισκαν κοντά στις ακτές, όπως μύδια, χρονολογούνται προ 165.000 ετών.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αύριο θα «βρέξει» πεφταστέρια (enet.gr, 02:38 Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011)

..............................................................

enet.gr, 02:38 Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Αύριο θα «βρέξει» πεφταστέρια

Μια ακόμα βροχή διαττόντων, και συγκεκριμένα των Λεοντιδών θα είναι ορατή τη νύχτα της Τετάρτης και στη χώρα μας, στο βαθμό που θα το επιτρέψουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.



Το φαινόμενο αναμένεται να κορυφωθεί προς τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα είναι ορατό από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4.30 τα ξημερώματα.
Πρόκειται για μια πλούσια βροχή διαττόντων που εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο. Το θέαμα αναμένεται να είναι αρκετά έντονο, καθώς είναι πιθανό να εμφανιστούν περίπου 75 μετέωρα ανά ώρα, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύση Σιμόπουλο.
Τα μετέωρα φαίνονται ότι προέρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού του Λέοντα (εξ ου και το όνομά τους), ενώ οφείλονται στα σωματίδια της σκόνης που αφήνει πίσω του ο κομήτης Τεμπλ-Τατλ.
Στην περίπτωση της βροχής των Λεοντιδών, καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, η τροχιά της συναντά κάθε Νοέμβριο το σύννεφο των σωματιδίων του συγκεκριμένου κομήτη. Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της γήινης ατμόσφαιρας σε ύψος περίπου 100 χιλιομέτρων και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη ιονίζει τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 30 έως 60 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Αυτή η φωτεινή σφαίρα, γίνεται ορατή από τη Γη και ονομάζεται διάττων, μετέωρο ή "πεφταστέρι".