Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

"Τι είναι ο άνθρωπος;" Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, ωραίο, απλό και χρήσιμο! Πευκόπουλα και school-ηκαντέρες, μην το προσπεράσετε!



                                          Το σύνδρομο του Μόγλη




«Τι είναι ο άνθρωπος!»
 Όλοι θυμόμαστε την ατάκα του Δημήτρη Καλλιβωκά στη γνωστή ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», όπου ένας άνδρας μέσης ηλικίας πεθαίνει ξαφνικά και ο θάνατός του προκαλεί σοκ στον περίγυρό του.
 Στο ερώτημα πάντως αυτό, «τι είναι ο άνθρωπος;»,  καμιά από τις δοθείσες μέχρι στιγμής απαντήσεις δεν φαίνεται να μας έχει ικανοποιήσει απόλυτα, γι αυτό και οι ορισμοί είναι πολλοί και διάφοροι και καμιά φορά και αντιφατικοί μεταξύ τους.


Άνθρωπος είναι παραδείγματος χάριν το πλάσμα που γελά. Το πλάσμα που σκέφτεται αφαιρετικά. Που περπατά όρθιο στα δυο του πόδια. 
Που φτιάχνει τέχνη. Που έχει φαντασία. Που χρησιμοποιεί τα χέρια του ως περίπλοκα εργαλεία. Που νιώθει έρωτα. Που γνωρίζει ότι θα πεθάνει. Που θρησκεύεται. Που έχει ανώτερο εγκέφαλο. Που κάνει επιστήμη.
Που μολύνει το περιβάλλον. Που έχει ανακαλύψει την αυτοκτονία. Που σκοτώνει άτομα του είδους του. Που έχει αρθρωμένο λόγο. Που έχει γραπτό λόγο. Που πιστεύει σε ιδέες και έχει αξίες. Που διακρίνει το καλό και το κακό. Που έχει αίσθηση παρόντος, παρελθόντος, μέλλοντος.
Οι ορισμοί δεν τελειώνουν.
 Μπορούμε πάντως να πούμε γενικά ότι άνθρωπος είναι το πλάσμα που  κάποτε ήταν ζώο και τώρα δεν είναι πια. Είναι βέβαια ένας ορισμός πολύ  ασαφής, αλλά τουλάχιστον μας αφήνει περιθώρια να προσθέσουμε εμείς κατόπιν όλες τις ιδιότητες που θέλουμε.
 Αλλά, όπως όλοι ξέρουμε, ο άνθρωπος μπορεί να μην είναι πια ζώο, όμως πολύ εύκολα μπορεί να γλιστρήσει προς τα πίσω και να ξαναγίνει.
Το παρατηρούμε αυτό σε ακραίες περιπτώσεις , όταν η συνείδηση υποχωρεί μπροστά σε ισχυρά εξωτερικά γεγονότα, όπως  π.χ. στον πόλεμο, σε μια μεγάλη πείνα, σε μια πολύ μεγάλη απειλή ή στον ανεξέλεγκτο φόβο.
 Η επιστροφή στην κατάσταση του ζώου συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Όταν οι συνθήκες ομαλοποιηθούν, το άτομο ξαναμπαίνει στο πολιτισμένο του  περίβλημα και απορεί και το ίδιο με την ζωώδη συμπεριφορά του.
 Πάντως αυτές οι περιπτώσεις μάς αποδεικνύουν ότι βαθιά μέσα μας δεν έχουμε πάψει ποτέ να είμαστε ακατέργαστα ζωικά πλάσματα και ότι ο πολιτισμός είναι μια πολύ λεπτή κρούστα που έχει αναπτυχθεί γύρω από την άγρια φύση μας, έτοιμη με την παραμικρή απότομη κίνηση να σπάσει.
 Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος ξεχωρίζει από τα άλλα ζώα και είναι πολλές οι ιδιότητες και οι δεξιότητες  που ανέπτυξε, όταν ξέκοψε από τη φύση και άρχισε να οικοδομεί το δικό του ανθρώπινο κόσμο.
 Αν θέλουμε λοιπόν να δώσουμε άλλον ένα ορισμό στη λέξη άνθρωπος, μπορούμε να πούμε ότι είναι το φυσικό πλάσμα που απέβαλε ή μάλλον  συνέπτυξε κατά μεγάλο μέρος την αρχέγονη φύση του δημιουργώντας  ένα νέο  περιβάλλον, διαφορετικό από το φυσικό, αυτό που ονομάζουμε πολιτισμικό περιβάλλον.
 Το σύνδρομο του Μόγλη αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Το σύνδρομο αυτό αφορά στις περιπτώσεις εκείνες που κάποια  παιδιά  για κάποιους λόγους βρέθηκαν να ζουν από πολύ μικρή ηλικία ανάμεσα σε ζώα, χωρίς να έχουν καμιά επαφή με τον πολιτισμό.
 Οι αναφορές για τέτοια περιστατικά δεν είναι λίγες, αν και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, γιατί φαίνεται ότι μερικά από αυτά τα περιστατικά είναι κατασκευασμένα.
 Κατασκευασμένη παραδείγματος χάριν ήταν η περίπτωση της Αμάλας και της Καμάλας, δυο κοριτσιών που «ανακάλυψε» το 1920 στη ζούγκλα της Ινδίας ο αιδεσιμότατος Singh.  Υποτίθεται ότι τα είχε αρπάξει μια λύκαινα και τα είχε μεγαλώσει μαζί με τα μικρά της. Τα κορίτσια έσχιζαν τα ρούχα με τα οποία τα έντυναν, έτρωγαν ωμό κρέας και δεν έμαθαν ποτέ να μιλούν. Αργότερα αποδείχθηκε ότι η υπόθεση ήταν απάτη και τα κορίτσια ήταν απλώς διανοητικά καθυστερημένα.
 Υπάρχουν ωστόσο και αληθινές ιστορίες.
 Όπως αυτή ενός εφτάχρονου αγοριού στη Ρωσία που η μητέρα του το είχε εξισώσει με τα αναρίθμητα πουλιά που είχε στο σπίτι της. Δεν του μιλούσε ποτέ και το παιδί, όταν το βρήκαν, τιτίβιζε όπως τιτίβιζαν τα πουλιά που άκουγε.
  Πιο τραγική είναι η περίπτωση της πεντάχρονης που την ανακάλυψαν να ζει μαζί με τους σκύλους και τις γάτες στην αυλή του σπιτιού της, στην Τσίτα της Σιβηρίας. Οι δικοί της δεν της έδιναν καμιά σημασία και το κοριτσάκι είχε μεταμορφωθεί σε σκυλάκι που γάβγιζε, περπατούσε στα τέσσερα, προσπαθούσε να δαγκώσει όποιον το πλησίαζε, έπινε νερό με τη γλώσσα και έτρωγε σκύβοντας πάνω από την τροφή, όπως τα ζώα, χωρίς να χρησιμοποιεί τα χέρια του. Καταλάβαινε την ανθρώπινη ομιλία, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει.
 Σε τέτοιες περιπτώσεις  η δυνατότητα να είναι κάποιος άνθρωπος ακυρώνεται, επειδή για να γίνει άνθρωπος, είναι απαραίτητο να του το μάθει αυτό κάποιος άλλος. Εφόσον κανείς δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει αυτό το ρόλο, τότε την αγωγή την αναλαμβάνει η φύση  με τον αρχέγονο τρόπο που ξέρει.
 Η ψυχιατρική γνωρίζει καλύτερα τους λόγους για τους οποίους κάποιος, αν έχει ζήσει από μικρός μακριά από τον πολιτισμό, δεν είναι έπειτα ικανός να ενταχθεί σ’ αυτόν. Φαίνεται πώς έχει να κάνει με τους νευρώνες του εγκεφάλου και τις μεταξύ τους συνάψεις, μια διεργασία που πρέπει να πραγματοποιηθεί στα πρώτα χρόνια της ζωής. Αν δεν γίνουν τότε, σε κείνη την κρίσιμη ηλικία, οι απαραίτητες συνάψεις, φαίνεται ότι δεν μπορούν να γίνουν ποτέ πια. Η ομιλία δεν είναι δυνατή και ο τρόπος σκέψης και η συμπεριφορά  ακολουθούν άλλους δρόμους -  στο σύνδρομο του Μόγλη ειδικά, ακολουθούν δρόμους ζωικούς.
 Στο συγκεκριμένο σύνδρομο  ο άνθρωπος βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα σε δύο κόσμους, αυτόν του  ζώου και αυτόν του ανθρώπου. Δεν είναι εντελώς ζώο αλλά ούτε και εντελώς άνθρωπος.
Πού θα τον κατατάξουμε;
 Έχει βέβαια ανθρώπινη μορφή και το σώμα του είναι ανθρώπινο, αλλά είναι άραγε αρκετό αυτό; Αν δεν μπορεί να συμμετάσχει σε αυτό που λέμε πολιτισμός, έστω και την πιο πρωτόγονη μορφή του, αν η σκέψη του δεν ακολουθεί τους δρόμους της ανθρώπινης σκέψης,  αλλά τους δρόμους που ακολουθεί το ένστικτο του ζώου, τότε πολύ δύσκολα μπορούμε να αναγνωρίσουμε πάνω του τη συγγένειά του με μας.
 Το θέμα δεν έχει να κάνει με την ευσπλαχνία μας που είναι δεδομένη απέναντι σε ένα τέτοιο άτυχο πλάσμα, αλλά περισσότερο με την ανίχνευση αυτού που μας προσδιορίζει ως είδος και μας διακρίνει από τα άλλα είδη της φύσης.
 Επανερχόμαστε λοιπόν στην ερώτηση:
Τι είναι ο άνθρωπος; Είναι αυτός που εξωτερικά έχει μορφή ανθρώπου ή χρειάζεται και κάτι άλλο για να τον πούμε άνθρωπο; Κι αν χρειάζεται κάτι ακόμα, ποιο είναι αυτό;
 Τα ανώτερα θηλαστικά κρατούν κοντά τους τα μικρά τους για ένα διάστημα, τόσο ώστε να μπορέσουν να τα διδάξουν τεχνικές επιβίωσης και αυτοπροστασίας. Χωρίς αυτή τη μητρική διδασκαλία  δεν θα έχουν την απαραίτητη γνώση για να βρουν αργότερα τροφή και να προστατευθούν από τους εχθρούς τους. Με τον ίδιο περίπου τρόπο και ο άνθρωπος διδάσκει στα μικρά του τον  πολιτισμό. Αν παραλειφθεί αυτό το καθήκον του ενήλικου προς τον νεότερο, ο τελευταίος δεν θα μπορέσει να γίνει άνθρωπος.
 Ίσως στην περίπτωση αυτών των παιδιών που κανείς δεν μερίμνησε να τους μεταδώσει έστω ψήγματα του πολιτισμού μας, θα πρέπει να μιλήσουμε για  ματαιωμένους ανθρώπους. Πλάσματα δηλαδή που γεννήθηκαν για να γίνουν άνθρωποι, είχαν όλες τις προδιαγραφές γι αυτό, αλλά η μετά τη γέννηση ανάπτυξή τους διακόπηκε και η φύση τούς κράτησε στην κατάσταση του ζώου.
 Αυτό επομένως που  είναι απαραίτητο για να θεωρηθεί κανείς άνθρωπος είναι να γίνει μέτοχος του πολιτισμού, έστω και του πιο πρωτόγονου. Διαφορετικά θα έχουμε ένα πλάσμα με εξωτερική ανθρώπινη μορφή, ένα ομοίωμα ανθρώπου, άνθρωπο όμως δεν θα έχουμε.
Το άρθρο "Τι είναι ο άνθρωπος;" είναι της Καίτης Βασιλάκου και το βρήκα στους διαλόγους της enet.gr (ηλεκτρονική"Ελευθεροτυπία"), το ανάρτησα όμως από την ιστοσελίδα:

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Facebook : πραγματικότητα ή κάτι που μοιάζει με πραγματικότητα; Δείτε με την πρώτη ευκαιρία την ταινία "Social Network"!

Κατώτερη μορφή επικοινωνίας και μορφή ψυχασθένειας το Facebook»

Λάβρα κατά των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται η καθηγήτρια Σέρι Τερκλ στο βιβλίο της «Μόνοι μαζί»

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011 (από το "ΒΗΜΑ-on line")

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Facebook μάς τρελαίνει... Αυτό ισχυρίζεται κορυφαία κοινωνιολόγος στις ΗΠΑ, ενώνοντας τη φωνή της με πλειάδα ειδικών που λένε ότι τα sites κοινωνικής δικτύωσης δεν συνδέουν τους ανθρώπους - αντιθέτως, τους απομονώνουν από την πραγματικότητα προκαλώντας κάτι σαν σύγχρονη τρέλα στον ψυχισμό τους. 



Οι φρενήρεις ρυθμοί με τους οποίους επικοινωνούμε online μέσω του Τwitter, του Facebook και των γραπτών μηνυμάτων «οδηγούν σε μία ψυχοπαθολογική συμπεριφορά» , γράφει στο νέο της βιβλίο «Μόνοι Μαζί» η Σέρι Τερκλ, καθηγήτρια στο ΜΙΤ, η οποία πρωτοστατεί στην επίθεση κατά των νέων μορφών επικοινωνίας. 


Την περασμένη εβδομάδα εμφανίστηκε στο δημοφιλές τηλεοπτικό σόου του κωμικού Στίβεν Κόλμπερτ, όπου είπε ότι έχει πάει σε κηδείες όπου οι πενθούντες συγγενείς ελέγχουν κάθε δύο λεπτά το iΡhone τους. 



Η θέση της δρος Τερκλ είναι απλή: η τεχνολογία απειλεί να κυριαρχήσει επί της ζωής μας και να μας απομονώσει από την επαφή με τους άλλους ανθρώπους. Δημιουργώντας μας την ψευδαίσθηση ότι μας επιτρέπει να επικοινωνούμε καλύτερα, μας κάνει να ζούμε σε μία κυβερνο-πραγματικότητα πολύ κατώτερη, και συχνά πιο σκληρή, από τον πραγματικό κόσμο. 


Κλασικό παράδειγμα θεωρείται η περίπτωση της άτυχης Σιμόν Μπακ. Είχε 1.048 «φίλους» στο Facebook, όταν όμως ανακοίνωσε ότι θα αυτοκτονήσει δεν βρέθηκε κανένας να την αποτρέψει, και ούτε ένας δεν προσπάθησε να τη σώσει, κάτι που δεν θα μπορούσε να συμβεί τόσο εύκολα στην πραγματική ζωή. Η επίθεση εναντίον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει μόδα στις ΗΠΑ. Ενα άλλο μπεστ σέλερ, του Νίκολας Καρ, που κυκλοφόρησε πρόσφατα με τον τίτλο «Στα ρηχά: Να τι κάνει το Ιnternet στο μυαλό μας», υποστηρίζει ότι το βασικό ανθρώπινο ένστικτο για αναζήτηση νέων πληροφοριών και κοινωνική δικτύωση μας έχει εθίσει στο «εύκολο αλλά ρηχό» ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Πολλοί υπάλληλοι γραφείου ελέγχουν τα e-mail τους ως και 30 φορές την ώρα. «Έχουμε γίνει σαν τα ποντίκια σε εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας, σαν πειραματόζωα που πατάμε άσκοπα μοχλούς με την ελπίδα ότι θα κερδίσουμε κάποια ψίχουλα κοινωνικής ή διανοητικής τροφής. Αυτό που κάνει ακόμη πιο ακαταμάχητα τα ψηφιακά μηνύματα είναι η αβεβαιότητα. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα ότι κάποιο σημαντικό e-mail περιμένει να το ανοίξουμε, παρ΄ ότι ξέρουμε πως τα περισσότερα μηνύματα που έρχονται online είναι ασήμαντα» γράφει ο Καρ. 



Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Άλλο ένα καλό pop τραγούδι των τελευταίων χρόνων...






ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΕΙ

Στίχοι: Φοίβος Δεληβοριάς
Μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Πρώτη εκτέλεση: Φοίβος Δεληβοριάς


Στην κοσμάρα μου ως συνήθως κι άξαφνα τη βλέπω να περνάει
Με μια τσάντα «Ελευθερουδάκης» και να μου χαμογελάει
Σαλιγκάρια στη Σταδίου και τριφύλλια στη Σίνα
Ομορφαίνεις βάδισμά μου την Αθήνα
Λεμονιές στην Κοραή, περικοκλάδες στου Ζώναρς
Θέλω να σε ξαναδώ κατά μόνας!

Αυτή που περνάει, αυτή που περνάει
Αυτή να ρωτήσουμε να δούμε που πάει
Αυτή να ρωτήσουμε τον προορισμό μας
Ο άγνωστος δρόμος της να βρει το δικό μας.

Τη ρωτάω «τι γίνεται» μου λέει «απλώς πηγαίνω στη σχολή μου»
Στη χοροεσπερίδα, στη συνέλευση, στη φιλοσοφική μου
Περιβόλια στη Μπενάκη, στη Σκουφά βοσκοτόποι
Ζουζουνίζουν γύρω απ΄ τ΄ άνθος σου οι ανθρώποι
Λουλακί παραθυράκια στα ταξί και στα τρόλεϊ
Αλληλοκαλημερίζονται όλοι

Σαλιγκάρια στη Σταδίου και τριφύλλια στη Σίνα
Ομορφαίνεις βάδισμά μου την Αθήνα
Αν δεν έχεις τι να κάνεις σε παντρεύομαι τώρα
Και αρχίζει η ανοιξιάτικη ώρα

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

AΠΟ ΠΟΎ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ;

από τη jiagogina

ΣΙΓΑ ΤΟΝ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟ

Ειρωνικά χρησιμοποιούμενη σήμερα....Το περιστατικό έγινε επί εποχής Όθωνα και συγκεκριμένα σε μια Πρωτοχρονιά , όταν ο Πλαπούτας ξαφνικά σε ένα τσάμικο , πέταξε το τσαρούχι του ψηλά και πέτυχε τον πολυέλαιο....Ο Κολοκοτρώνης λοιπόν , σαν ειρωνεία που έδειχνε το πόσο αντιβασιλικός ήταν , του είπε : " Σιγά....τον πολυέλαιο"
από τότε καθιερώθηκε ως ειρωνικό , για να δείξουμε κάτι το οποίο μας παρουσιάζεται ως σπουδαίο , αλλά στα μάτια μας φαίνεται μικρό.


ΑΛΛΟΣ ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΗ ΝΥΦΗ...

Στην παλιά Αθήνα του 1843, επρόκειτο να συγγενέψουν με γάμο δύο αρχοντικές οικογένειες: Του Γιώργη Φλαμή και του Σωτήρη Ταλιάνη. Ο Φλάμης είχε το κορίτσι και ο Ταλιάνης το αγόρι. Η εκκλησία, που θα γινόταν το μυστήριο, ήταν η Αγία Ειρήνη της Πλάκας. Η ώρα του γάμου είχε φτάσει και στην εκκλησία συγκεντρώθηκαν ο γαμπρός, οι συγγενείς και οι φίλοι τους. Μόνο η νύφη έλειπε. Τι είχε συμβεί; Απλούστατα. Η κοπέλα, που δεν αγαπούσε το νεαρό Ταλιάνη, προτίμησε ν' ακολουθήσει τον εκλεκτό της καρδιάς της, που της πρότεινε να την απαγάγει. Ο γαμπρός άναψε από την προσβολή, κυνήγησε την άπιστη να την σκοτώσει, αλλά δεν κατόρθωσε να την ανακαλύψει. Γύρισε στο σπίτι του παρ' ολίγο πεθερού του και του ζήτησε τα δώρα που είχε κάνει στην κόρη του. Κάποιος όρος όμως στο προικοσύμφωνο έλεγε πως οτιδήποτε κι αν συνέβαινε προ ή μετά το γάμο μεταξύ γαμπρού και νύφης "δε θα ξαναρχούτο τση καντοχή ουδενός οι μπλούσιες πραμάτιες και τα τζοβαΐρια όπου ανταλλάξασι οι αρρεβωνιασμένοι". Φαίνεται δηλαδή, ότι ο πονηρός γερο - Φλαμής ήξερε από πριν, τι επρόκειτο να συμβεί γι' αυτό έβαλε εκείνο τον όρο. Κι έτσι πλήρωσε ο φουκαράς ο Ταλιάνης τα δώρα του άλλου. Από τότε οι παλαιοί Αθηναίοι, όταν γινόταν καμιά αδικία σε βάρος κάποιου, έλεγαν ότι "άλλος πλήρωσε τη νύφη".


ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟ ΡΑΦΙ...

Στην Βυζαντινή εποχή υπήρχε μια συνήθεια, που σώζεται ακόμη σε πολλά μέρη της Ελλάδας , τα παλιά οικογενειακά κειμήλια, να τοποθετούνται σε ράφια για στολισμό. Από τη συνήθεια αυτή προήλθε και η φράση: "αυτή έμεινε στο ράφι"... δηλαδή έχει γεράσει τόσο πολύ, ώστε μπορεί να τοποθετηθεί στο ράφι μαζί με τα παλιά οικογενειακά αντικείμενα.



ΑΛΑΜΠΟΥΡΝΕΖΙΚΑ...

Ακαταλαβίστικα, σε ακατάληπτη γλώσσα. Αβέβαιη η εξήγηση - ετυμολογία της. Ίσως πρόκειται για δυο λέξεις (αλά Μπουρνέζικα) - όπως λέμε αλά Γαλλικά- δηλ. στη διάλεκτο της φυλής Μπουρνού, που ζει σε μια περιοχή του Σουδάν, η οποία για τους περισσότερους είναι ακατανόητη... Κατ' άλλη άποψη, ο αρχικός τύπος της λέξης, που στη συνέχεια παρεφθάρη, ήταν αλιβορνέζικα, δηλ. πράγματα θαυμαστά και ασυνήθιστα που προέρχονται από το Λιβόρνο της Ιταλίας. Σύμφωνα με μια τρίτη εκδοχή, η λέξη σχηματίστηκε από το ιταλικό alla burla, που σημαίνει στ' αστεία.



ΓΙΑ ΨΥΛΛΟΥ ΠΗΔΗΜΑ...

Από τον πρώτο αιώνα η επικοινωνία των Ρωμαίων με τον ασιατικό κόσμο, είχε σαν αποτέλεσμα την εισαγωγή πληθώρας γελοίων και εξευτελιστικών δεισιδαιμονιών, που κατέκλυσαν όλες τις επαρχίες της Ιταλίας. Εκείνοι που φοβόντουσαν το μάτιασμα, καταφεύγανε στις μάγισσες, για να τους ξορκίσουν μ' ένα πολύ περίεργο τρόπο: Οι μάγισσες αυτές είχαν μερικούς γυμνασμένους ψύλλους, που πηδούσαν γύρω από ένα πιάτο νερό. Αν ο ψύλλος έπεφτε μέσα και πνιγόταν, τότε αυτός που τον μάτιασε ήταν εχθρός. Αν συνέβαινε το αντίθετο- αν δεν πνιγόταν δηλαδή- τότε το μάτιασμα ήταν από φίλο, πράγμα που θα περνούσε γρήγορα. Κάποτε μια μάγισσα υπέδειξε σ' έναν πελάτη της ένα τέτοιο εχθρό με τ' όνομα του. Εκείνος πήγε, τον βρήκε και τον σκότωσε. Έτσι άρχισε μια φοβερή "βεντέτα" ανάμεσα σε δύο οικογένειες, που κράτησε πολλά χρόνια. Ωστόσο, από το δραματικό αυτό επεισόδιο, που το προξένησε μια ανόητη πρόληψη, βγήκε και έμεινε παροιμιακή η φράση: "Για ψύλλου πήδημα".



ΤΟΥ ΗΡΘΕ ΚΟΥΤΙ...

Όταν μετά τα πρώτα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα άρχισε να παίρνει μια συγκεκριμένη μορφή η κοσμική ζωή στον τόπο μας και να διοργανώνονται οι πρώτες κοσμικές συγκεντρώσεις, παράλληλα με τις γραφικές δεξιώσεις των ανακτόρων, γεννήθηκε, όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα των αμφιέσεων. Υπήρχαν, βέβαια, και εδώ μοδίστρες και ράφτες πεπειραμένοι, αλλά για την κατασκευή ελληνικών στολών, με τα πολύχρωμα και πολύπλοκα κεντήματα και στολίδια.Οι φραγκοράφτες, δηλαδή οι ράφτες που έραβαν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, φάνηκαν λίγο αργότερα. Αλλά, όπως ήταν φυσικό, οι προτιμήσεις άρχισαν να προσαρμόζονται με τον καιρό στις δυτικές αντιλήψεις περί κομψότητας. Οι παριζιάνικες τουαλέτες και τα λονδρέζικα φιγουρίνια για τους άντρες, άρχισαν να γίνονται πρότυπα για να τα μιμηθούν οι κομψευόμενοι Αθηναίοι και επειδή δεν μπορούσαν να εμπιστευθούν τα ακριβά υφάσματα στις Αθηναίες μοδίστρες, οι πιο πλούσιοι έκαναν τις παραγγελίες τους στην Ευρώπη. Έτσι, ένα ωραίο πρωί έφθαναν ραμμένα ρούχα από το Παρίσι και το Λονδίνο, μέσα σ' ένα πολυτελέστατο κουτί. Φυσικά, σκεφθείτε το πώς περίμενε καθένας, όταν μάλιστα πλησίαζε κανένας ανακτορικός χορός. Θα φτάσει ή δε θα φτάσει έγκαιρα το κουτί; Όλα, όμως, πήγαιναν θαυμάσια, όταν η Ευρώπη έδινε το παρόν στην ώρα της. Τότε γι' αυτόν που το περίμενε του «ερχόταν κουτί» και, μάλιστα, αυτά που του ήρθαν και χωρίς πρόβα, τον έκαναν ή την έκαναν «του κουτιού».

"Είμαι καλά και σ' αγαπώ" : Ένα σχετικά παλιό pop τραγούδι από τα λίγα καλά που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια...





Είμαι καλά (και σ' αγαπώ) (3:50)
Μουσική & Στίχοι: Θάνος Παπανικολάου
Ενορχήστρωση & προγραμματισμός: Δημήτρης Μπέλλος

CD: Λόγια που δεν ξέχασα
Έτος κυκλοφορίας: 2003
Δισκογραφική εταιρία : Universal


Κλείνω τα μάτια μου σφιχτά
και στα όνειρα μου μέσα τρέχω, να σε βρω
συνεχεία χάνεσαι σαν ξωτικό
κι εγώ να σε προφτάσω, δεν μπορώ.




Μα ξαφνικά σε νιώθω δίπλα μου ξανά
όλα αλλάζουν, όλα μοιάζουν γιορτινά.

Είμαι καλά και σ' αγαπώ
απόψε άνοιξα πανιά κι έχω μαζί μου τον καιρό.
Είμαι καλά και σ' αγαπώ
με τη δική σου μυρωδιά,
τρέχω στους δρόμους τραγουδώ.
Είμαι καλά, είμαι καλά.

Κοιτάζω γύρω μου συχνά
μήπως και τα δικά σου ίχνη ξαναβρώ
ένα κουβάρι γίναν όλα
και εγώ να βρω την άκρη δεν μπορώ.


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Pet Shop : Μια ταινία για νέους και όχι μόνο. Διάρκεια μόνο 7 λεπτά. Δείτε την...!







Βραβεία:
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους,
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Πάτρα και ειδικό βραβείο,
Ειδική Μνεία στο Πεσκάρα Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
Ειδική Μνεία στην Νάουσα Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους,
Silber Metal στο Φεστιβάλ der Nationen,
Silber Metal στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Des Nightkommerziellen Films




Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

O XΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ: τα Πευκόπουλα στο σανίδι

Ιδού κάποιες πολύ ωραίες φωτογραφίες που τράβηξε μια αριστοτέχνης φωτογράφος μαμά, από την παράστασή μας στο αμφιθέατρο του 2ου Γυμνασίου Πεύκης με την Πολιτιστική Ομάδα, στις 22-12-2010!
Άντε, και εις ανώτερα!




















Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Mιας και το λέει το Google... 172 χρόνια από τη γέννηση του Πωλ Σεζάν (1839 - 1906)

Για ψάξτε να βρείτε κι άλλους πίνακες του σπουδαίου Γάλλου ζωγράφου.
Βρείτε κι άλλους ιμπρεσσιονιστές ζωγράφους. 
Θα το φχαριστηθείτε!

















Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

2ο μάθημα Θρησκευτικών για την ΣΤ' Δημοτικού: Επειδή δεν είμαστε μόνοι στον κόσμο...






·      Β1. Για τον Καθολικισμό ή για τους Καθολικούς

     Πέρυσι, στην Ιστορία της Ε’ τάξης, είδαμε ότι ο Χριστιανισμός έγινε η θρησκεία της νέας αυτοκρατορίας, η οποία αν και διασπασμένη σε ανατολικό και δυτικό κομμάτι – με πρωτεύουσες την ΚΠολη και τη Ρώμη αντίστοιχα – απέκτησε οικουμενικό χαρακτήρα. Κυριάρχησε, δηλαδή, στην οικουμένη, στον τότε γνωστό κόσμο. Το ίδιο συνέβη και με τον Χριστιανισμό. Έγινε  θ ρ η σ κ ε ί α   ο ι κ ο υ μ ε ν ι κ ή , καθώς μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. είχε διαδοθεί σε όλον τον ελληνορωμαϊκό κόσμο, αλλά και πολλούς λαούς – γειτονικούς και μη – από τη Βρετανία μέχρι τις Ινδίες και από την Αιθιοπία μέχρι τον Δούναβη. Συγχρόνως διαμορφωνόταν η πίστη, η λατρεία, η οργάνωση, η παιδεία, η τέχνη και γενικά όλη η ζωή της Εκκλησίας.
     Επίσης πέρυσι είδαμε ότι  α ι ρ έ σ ε ι ς* και θεολογικοί καυγάδες με θέμα τη φ ύ σ η  τ ο υ  Χ ρ ι σ τ ο ύ  ( ά ν θ ρ ω π ο ς ή  θ ε ό ς ;) ταλαιπώρησαν τους πρώτους αιώνες τη νέα θρησκεία. Παρ’ ότι με δυσκολία συμφώνησαν στη διακήρυξη ότι ο Ιησούς είναι «αληθινός άνθρωπος και αληθινός θεός», δεν απέφυγαν την ίδρυση διαφορετικών εκκλησιών, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Αφρική. Αυτές οι διαφορετικές εκκλησίες επηρέασαν διαφορετικούς λαούς σε διαφορετικές περιοχές όπου διεκδίκησαν επιρροή και εξουσία. Ταυτόχρονα «πλήγωσαν» κυρίως την Ανατολική Χριστιανική Εκκλησία αποδυνάμωσαν. Έτσι προέκυψαν η Αιθιοπική, η Αρμενική, η Κοπτική και άλλες εκκλησίες της Μ. Ανατολής που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
     Η αποδυνάμωση της Ανατολικής Χριστιανικής Εκκλησίας ήταν η ευκαιρία για τον  Π ά π α  να διεκδικήσει το πρωτείο της εξουσίας του παπικού θρόνου σε όλη την Χριστιανοσύνη. Επίσης διεκδίκησε από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της ΚΠολης τις επαρχίες της Ν. Ιταλίας και της Ανατ. Ιλλυρίας (περιοχές της σημερινής Αλβανίας, του Μαυροβούνιου, της Σερβίας κλπ.) ζητώντας πολιτική προστασία από τους Φράγκους. Μέχρι τότε (1054) ο παπικός θρόνος προστατευόταν πολιτικά από το Βυζάντιο.
     Φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω ότι το Σχίσμα μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών το 1054 οφειλόταν κυρίως σε  π ο λ ι τ ι κ ο ύ ς και  δ ι ο ι κ η τ ι κ ο ύ ς  λόγους. Οι Σταυροφορίες στα τέλη του 11ου και τις αρχές του 12ου αιώνα, καθώς και η άλωση της ΚΠολης από τους Φράγκους το 1204 θα βαθύνει το χάσμα ανάμεσα στις δύο εκκλησίες.
     Ωστόσο, αυτοί οι λόγοι «ντύθηκαν» με το ρούχο των θεολογικών ή και δογματικών* διαφορών. Την εποχή της εικονομαχίας οι πάπες της Ρώμης αντιτίθενται στην εικονομαχική πολιτική των Ισαύρων (8ος αι.). Η τέχνη των Καθολικών απεικονίζει το Θεό, ενώ αυτή των Ορθοδόξων όχι. Με το πέρασμα του χρόνου προέκυψαν κι άλλες διαφορές, όπως:
     α. Το λεγόμενο «φιλιόκβε» (filioque), δηλαδή ότι το Άγιο Πνεύμα εκπορεύεται και από τον Χριστό, τον Υιό του Θεού. Έτσι όμως, κατά τους Ορθοδόξους, «σπάει» η ενότητα της Αγίας Τριάδας και δημιουργείται διαρχία Θεού και Υιού, δηλαδή είναι σαν να δεχόμαστε ότι υπάρχουν δύο θεοί ισότιμοι μεν, ξεχωριστοί δε.
     β. Ο Θεός είναι δικαστής και τιμωρός. Ο Θεός τιμωρεί τους ανθρώπους για το προπατορικό τους αμάρτημα και η σωτηρία τους έρχεται από την ικανοποίηση του Θεού από τη θυσία του Χριστού και των Αγίων. Για τους ορθόδοξους η σωτηρία έρχεται
από τη θεία χάρη (την αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους), που δίνεται στους ανθρώπους και όσο είναι στη γη και εξομολογούνται.
     γ. Οι ψυχές των ανθρώπων, για τις αμαρτίες για τις οποίες δεν έχουν μετανιώσει ειλικρινά όσο ζούσαν, πηγαίνουν στο «καθαρτήριο πυρ»** όπου τιμωρούνται, εκτός αν ο Πάπας, σαν εκπρόσωπος του Θεού, πουλήσει ή δωρίσει κάποιες από τις καλές πράξεις του Χριστού ή των Αγίων που περισσεύουν. Αντίθετα η ορθόδοξη πίστη λέει πως η χάρη του Θεού μας συγχωρεί όταν μετανοούμε ειλικρινά.

     δ. Οι Καθολικοί λατρεύουν την Παναγία σαν θεά, ότι δηλαδή γεννήθηκε χωρίς προπατορικό αμάρτημα και ότι αναλήφθηκε στους Ουρανούς όπως ο Χριστός. Αντίθετα, η Εκκλησία μας θεωρεί ότι η Παναγία «καθαρίστηκε» από την προπατορική αμαρτία με την «άσπιλη σύλληψη» που συνέβη με τον ερχομό και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος.
     ε. Το πρωτείο του Πάπα και το αλάθητο. Ο Πάπας θεωρείται διάδοχος του Απόστολου Πέτρου και είναι η ανώτατη αρχή στην οποία υπακούουν όλοι οι επίσκοποι και όλοι οι σύνοδοι. Στην ορθοδοξία όλοι οι επίσκοποι είναι ίσοι και ανώτατη εκκλησιαστική αρχή είναι οι οικουμενικές σύνοδοι.
     Το αλάθητο του Πάπα σημαίνει ότι ο Πάπας είναι αλάνθαστος καθότι θεόπνευστος, ενώ η Ορθόδοξη Εκκλησία δέχεται ότι μόνο οι Απόστολοι είναι θεόπνευστοι καθώς φωτίστηκαν από το Άγιο Πνεύμα και είπαν και έγραψαν αυτά που είδαν και άκουσαν.
     στ. Όλοι οι ιερείς είναι υποχρεωτικά άγαμοι, ενώ στην Ορθοδοξία  μ ό ν ο  οι ανώτεροι κληρικοί.
     ζ. Επιτρέπεται η χρήση αγαλμάτων στους ναούς των καθολικών, ενώ στους ορθοδόξους όχι, καθώς όλη η λειτουργία, η μουσική (το μέλος) και όλη η τελετουργία αποτελούν μια δοξολογία προς έναν μη αναγνωρίσιμο Θεό.
     η. Διαφορές στα μυστήρια. i) Στη βάπτιση δεν βυθίζουν το παιδί στην κολυμπήθρα τρεις φορές, αλλά το ραντίζουν. ii) Παίρνουν το χρίσμα της χριστιανοσύνης στα 14 τους τα αγόρια και στα 12 τους τα κορίτσια· οι Ορθόδοξοι ταυτόχρονα με τη βάπτιση. iii) Οι Καθολικοί στη θεία κοινωνία τους δίνουν μόνο αγιασμένο άρτο, ενώ η Εκκλησία μας και αγιασμένο κρασί καθώς μεταλαμβάνουμε «το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου». iv) Ευχέλαιο οι Καθολικοί τελούν μόνο πριν από το θάνατο, ενώ οι Ορθόδοξοι όταν αρρωσταίνουν, ενώ πριν από το θάνατο εφόδιο για το πέρασμα στην «άλλη ζωή» θεωρούν τη θεία κοινωνία.


................................................................................
*αιρέσεις: οι διδασκαλίες που ξεφεύγουν από τις θεμελιώδεις αλήθειες της πίστης όπως μας την παραδίδει η Εκκλησία, από την οποία καταδικάζονται με οικουμενική ή τοπική σύνοδο ως πλάνη. δόγμα και δογματικές διαφορές: πίστη, άποψη ή αρχή που παρουσιάζεται ως αδιαμφισβήτητη αλήθεια· έτσι προβάλλονται οι αλήθειες της κάθε εκκλησίας και μάλιστα ως θεόσταλτες, «εξ αποκαλύψεως», όπως λέγεται.
- Οι διαφορές που προέκυψαν από τις διαφορετικές ερμηνείες των δογμάτων.
**«καθαρτήριο πυρ» ή μόνο «καθαρτήριο»: συμβολικός τόπος ή κατάσταση όπου οι ψυχές των δικαίων, που τη στιγμή του θανάτου δεν ικανοποίησαν πλήρως τη δικαιοσύνη του Θεού, υποβάλλονται σε πρόσκαιρα βασανιστήρια της άλλης ζωής, πριν γίνουν δεκτές στην ουράνια μακαριότητα (στον Παράδεισο).







·       Β2. Για τον Προτεσταντισμό
                                  και τους Προτεστάντες



     Είδαμε στο μάθημα της ιστορίας, ότι ο 16ος αιώνας ήταν ο αιώνας της  Θ ρ η σ κ ε υ τ ι κ ή ς  Μ ε τ α ρ ρ ύ θ μ ι σ η ς. Στα 1517 ο γερμανός μοναχός  Μ α ρ τ ί ν ο ς  Λ ο ύ θ η ρ ο ς  με τις 95 θέσεις του επιτίθεται στον Πάπα της Ρώμης κατηγορώντας τον κυρίως για το παραεμπόριο των  σ υ γ χ ω ρ ο χ α ρ τ ι ώ ν, δηλαδή για το ότι έδινε τη δυνατότητα στους πιστούς να εξαγοράζουν τη συγχώρεση των αμαρτιών τους.
     Η Θρησκευτική Μεταρρύθμιση προέκυψε από την επίδραση της Αναγέννησης που έφερε πάλι τον Άνθρωπο στο κέντρο της σκέψης και της δημιουργίας. Για τους Μεταρρυθμιστές (ή Προτεστάντες, για τους ίδιους μιλάμε) μεγαλύτερη σημασία έχει η  π ί σ τ η  ως προϋπόθεση για τη λύτρωση από τις αμαρτίες μας και όχι οι εξωτερικές εκδηλώσεις λατρείας, όπως η νηστεία και η προσευχή. Η πίστη με τη σειρά της στηρίζεται στη  σ υ ν ε ί δ η σ η  του κάθε ανθρώπου και φυσικά όχι στη τυφλή υπακοή  στην αυθεντία του θρησκευτικού ηγέτη. Είναι η πίστη στη θεία χάρη και στο θέλημα του Χριστού να μας συγχωρήσει, αυτή που θα μας χαρίσει δικαιοσύνη και αιώνια ζωή. Ο Γερμανός προτεστάντης θεολόγος Φρήντριχ Σλάιερμάχερ (1768-1834) έχει ορίσει τη διαφορά Προτεσταντισμού και Καθολικισμού ως εξής : στον Προτ/σμό η σχέση του κάθε χριστιανού με την Εκκλησία εξαρτάται από τη σχέση του με τον Χριστό, ενώ στον Καθολ/σμό η σχέση του χριστιανού με τον Χριστό εξαρτάται από τη σχέση του με την Εκκλησία.
     Αυτήν την πίστη μπορούν να την πλησιάσουν μέσα από το άγγελμα του  Ε υ α γ γ ε λ ί ο υ  που κατέχει κεντρική θέση στη λουθηρανική λειτουργία.* Το κ ή ρ υ γ μ α  και η συμμετοχή των πιστών στην  υ μ ν ο λ ο γ ί α  είναι τα σπουδαιότερα χαρακτηριστικά της λειτουργίας των Προτεσταντών. Όσον αφορά τους ύμνους, η μουσική δημιουργία γονιμοποιήθηκε εξαιρετικά με χορωδιακούς ύμνους και έφτασε με τον Γιόχαν Σεμπάστιαν  Μπαχ (1685-1750) σε ανεπανάληπτη ακμή.





   Παρακλάδια του προτεσταντισμού είναι ο  Κ  α λ β ι ν ι σ μ ό ς και η Α γ γ λ ι κ α ν ι κ ή  Ε κ κ λ η σ ί α.
   Ο Καλβινισμός ιδρύθηκε από τον  Κ α λ β ί ν ο , Γάλλο θεολόγο και μεταρρυθμιστή που έδρασε τον 16ο αιώνα στη Γαλλία και κυρίως στην Ελβετία. Ο Καλβινισμός διαφέρει από τον  Καθολικισμό , αφού δέχεται, όπως και οι άλλοι Προτεστάντες, ότι η Αγία Γραφή είναι η πηγή και ο μοναδικός κανόνας της πίστης. Επίσης διαφέρει και από τον  Λουθηρανισμό , αφού δέχεται ότι μόνο η  Θ ε ί α  Χ ά ρ η  μπορεί να σώσει τον Άνθρωπο, δηλαδή υποβαθμίζει την πίστη του κάθε ανθρώπου. Εδραιώθηκε στην Ελβετία, ενώ εξαπλώθηκε στη Γαλλία, στη Γερμανία και στις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο). Το κήρυγμα, η προσευχή και οι ύμνοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Καλβινιστικής λειτουργίας που έχει απομακρύνει από τους ναούς προσκυνητάρια, εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, όπως και το αρμόνιο.
     Η Αγγλικανική Εκκλησία είναι η επίσημη Εκκλησία της Αγγλίας που διαμορφώθηκε κατά τη Μεταρρύθμιση, επηρεάστηκε από ρεύματα του Προτεσταντισμού και αποχωρίστηκε από την εκκλησία των Καθολικών. Προέκυψε κυρίως από τις προβληματικές σχέσεις των βασιλιάδων της Αγγλίας με τον Πάπα από τον 13ο αιώνα. Μέχρι τον 16ο αιώνα ο κάθε βασιλιάς, ανάλογα ποια ήταν η σχέση του με τον Πάπα κάθε φορά, προσέφερε το κύρος του είτε προς τους καθολικούς είτε προς τους προτεστάντες. Η βασίλισσα Ελισάβετ η Α’ (1558-1603) έδωσε οριστική μορφή στο εκκλησιαστικό καθεστώς και ενίσχυσε τη θέση των βασιλιάδων της Αγγλίας στην οργάνωση και στη διοίκηση της Αγγλικανικής Εκκλησίας.**
     Η Αγγλικανική Εκκλησία χαρακτηρίζεται από μια ιδιόμορφη σύνθεση στοιχείων και του Καθολικισμού και του Προτεσταντισμού (ιδίως του Καλβινισμού). Συνδυάζει την ιεραρχία των Καθολικών ιερέων και τους τύπους της λατρείας τους με την πίστη των Καλβινιστών και των άλλων Προτεσταντών.

Συνοπτικά: Χριστιανοί Ορθόδοξοι (περίπου 300 εκατομμύρια σ’ όλον τον κόσμο), κατά πλειοψηφία, είναι οι λαοί στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στα  Βαλκάνια (Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σερβία), στη Ρωσία και στις νέες χώρες της Ανατ. Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Λευκορωσία, Ουκρανία) και της γύρω από τον Καύκασο Ασίας (Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Τουρκμενιστάν) ενώ οι Καθολικοί (που είναι οι περισσότεροι Χριστιανοί στον κόσμο – 1 δισεκατομμύριο περίπου) είναι σε όλη τη Δυτική Ευρώπη (πλην Αγγλίας και Σκανδιναβικών χωρών), στη Νότια Αμερική, στην Κεντρική και Νότια Αφρική, στις Φιλιππίνες.      
Προτεστάντες (500 εκατομμύρια στον κόσμο) είναι, έστω κατά πλειοψηφία, οι λαοί στην Ελβετία, στην Αυστρία, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στις Σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία), στον Καναδά, στις ΗΠΑ, στη Ν. Κορέα, στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.


...................................................................................
*: Οι Διαμαρτυρόμενοι δεν δέχονται την Ιερή Παράδοση, δηλ. κανόνες και πρακτικές που εφαρμόστηκαν από τους πρώτους Χριστιανούς που καθοδηγούνταν από τους Αποστόλους – μαθητές του Χριστού. Η Ιερή Παράδοση για τους άλλους Χριστιανούς (Ορθόδοξους και Καθολικούς) είναι και αυτή μία από τις πηγές της χριστιανικής πίστης. 
**: η σύγκρουση Καθολικών και Προτεσταντών στην Αγγλία πήρε αιματηρές μορφές στο πέρασμα του χρόνου, με πιο αιματηρή αυτήν του εμφυλίου πολέμου μεταξύ Άγγλων και Ιρλανδών (Προτεσταντών και Καθολικών, αντίστοιχα) που στις μέρες μας δείχνει να ξεπερνιέται.